[سرمایه 7 بهمن 1387]
مژگان عسگری: براساس آخرین آمارهای غیررسمی روزانه بین 15 تا 20 هزار گوسفند در کشتارگاه های استان تهران و شهرهای اطراف به صورت صنعتی و سنتی ذبح شده و راهی بازارهای تهران می شود. براین اساس و با توجه به متوسط قیمت 11 هزار تومانی فروش هر قطعه کله-و پاچه-گوسفندی به علاوه 500 تا هزار تومان حق سرویس در طباخی های تهران و نیز با در نظر گرفتن طبخ تنها نیمی از کشتارهای روزانه در طباخی ها، حجم مالی روزانه بازار طباخان تهران حدود 120 میلیون تومان است. بر این اساس گردش مالی بازار طباخان تهرانی سالانه رقمی بیش از 44 میلیارد تومان خواهد بود.
مژگان عسگری: براساس آخرین آمارهای غیررسمی روزانه بین 15 تا 20 هزار گوسفند در کشتارگاه های استان تهران و شهرهای اطراف به صورت صنعتی و سنتی ذبح شده و راهی بازارهای تهران می شود. براین اساس و با توجه به متوسط قیمت 11 هزار تومانی فروش هر قطعه کله-و پاچه-گوسفندی به علاوه 500 تا هزار تومان حق سرویس در طباخی های تهران و نیز با در نظر گرفتن طبخ تنها نیمی از کشتارهای روزانه در طباخی ها، حجم مالی روزانه بازار طباخان تهران حدود 120 میلیون تومان است. بر این اساس گردش مالی بازار طباخان تهرانی سالانه رقمی بیش از 44 میلیارد تومان خواهد بود.
افزایش قیمت کله و پاچه در سال جاری رئیس اتحادیه طباخان تهران چندی پیش از تصویب نرخ 9 تا 11 هزار تومانی عرضه کله و پاچه خبر داد. حسین رواسی اظهار کرد: «قیمت هر دست کله و پاچه مرغوب با بهترین کیفیت 11 هزار تومان و حداقل قیمت برای کله و پاچه های با کیفیت پایین تر 9 هزار تومان تعیین شده است.» وی ادامه داد: «معیار ما برای تعیین قیمت ها کیفیت است اما محل کله پزی شهر هم در قیمت ها تاثیر دارد.» وی درباره فروش کله و پاچه با قیمت های بالاتر گفت: «در حال حاضر کله پزی هایی وجود دارد که کله و پاچه را با قیمت های 13 تا14 هزار تومان می فروشند که این امر از نظر ما تخلف محسوب می شود.» رئیس اتحادیه طباخان تهران ادامه داد: «هر قدر هم که این واحدهای صنفی کیفیت بالای غذا را دلیل قیمت بالا عنوان کنند طبق محاسبات اتحادیه، قیمت هر دست کله و پاچه با سود مناسب نباید بیش از 11 هزار تومان شود.»رواسی اظهار کرد: «قیمت های سال گذشته اتحادیه هشت تا 10 هزار تومان بود که امسال 10 درصد افزایش داشته است و این افزایش قیمت به دلیل افزایش هزینه های جاری نظیر برق، مالیات و مزد کارگر بوده است.» وی اضافه کرد: «قیمت 9 تا 11 هزار تومان بدون احتساب هزینه سرویس است.» رواسی افزود: «در حال حاضر، حدود 620 مغازه طباخی در تهران مشغول به فعالیت هستند که در این میان 500 واحد مجوز داشته و زیر نظر اتحادیه فعالیت می کنند و 120 واحد دیگر، بدون مجوز مشغول به فعالیت هستند.»
یکی از فعالان این بازار نیزدر گفت وگو با خبرنگار ما، مهم ترین دلیل این افزایش قیمت را افزایش هزینه های جانبی ذکر کرد و افزود: «به عنوان مثال بین 500 تا 600 تومان به نرخ بیمه و حدود 700 تا800 تومان به دستمزد روزانه کارگر اضافه شده است. به این ترتیب در مجموع حدود دو هزار تومان افزایش در هزینه های جانبی داشته ایم که همین امر منجر به افزایش قیمت ها در بازار این کالا شده است.» علی درویش افزایش قیمت گوشت، ورود گوشت های وارداتی و کاهش کشتار داخلی را از مهم ترین علل این افزایش قیمت دانست.وی فصل زمستان را پررونق ترین زمان فروش کله وپاچه دانست و افزود: «در چند سال اخیر علاقه و استقبال مردم به کله و پاچه بیشتر شده است ضمن اینکه امروزه، کله وپاچه جزء غذاهای لوکس و شیک به حساب می آید برای همین استقبال مردم شمال شهر از این غذا بیشتر است.»
قیمت ها در بازار کله و پاچه
به گزارش خبرنگار ما قیمت یک دست کله و پاچه کامل در طباخی ها بین 11 تا 14 هزار تومان است. یک پرس گوشت نیز با قیمتی بین2000 تا 2200 تومان به فروش می رسد. این گزارش حاکی است زبان و مغز به ترتیب با قیمت هایی بین 2000 تا 2400 و 1500 تا 1800 تومان فروخته می شوند. یک جفت پاچه و چشم نیز به ترتیب با قیمتی بین 700 تا 1000 و 500 تا 600 تومان فروخته می شود. براساس این گزارش یک پرس زبان و گوشت با قیمت 3000 تا 3500 تومان فروخته می شود. یک پرس مغز و گوشت نیز با قیمت 2500 تومان به فروش می رسد. همچنین یک جفت پاچه و گوشت با قیمت 2500 تومان و یک جفت چشم و گوشت با قیمت 2500 تومان عرضه می شود. این گزارش می افزاید قیمت آب گوشت با مغز و آبگوشت ساده به ترتیب 1000 و 500 تومان است. سیراب و شیردان کامل نیز قیمتی بین 2500 تومان دارد. همچنین قیمت هر عدد شیردان 1000 تومان است. سیراب و شیردان مخلوط نیز پرسی 2000 تومان به فروش می رسد. بر اساس این گزارش بسیاری از عرضه کنندگان کله و پاچه در تهران به خصوص در مناطق شمالی شهر با دریافت وجوهی تحت عنوان حق سرویس مبالغی از 500 تا بیش از دو هزار تومان از مشتریان دریافت می کنند که این امر موجب افزایش تا 20 درصدی قیمت کله و پاچه در مقایسه با فصل گذشته شده است. این گزارش می افزاید، مصرف کنندگان می توانند در صورت اعتراض به نرخ های ارائه شده در طباخی ها با اتحادیه مربوطه تماس گرفته و شکایت خود را اعلام کنند.بر اساس اعلام اتحادیه طباخان تهران این شکایتها در اسرع وقت مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.