۱۳۸۷ اسفند ۲۷, سه‌شنبه

گوردون براون: ایران حق برخورداری از فن آوری اتمی را دارد

[بی بی سی، 27 اسفند 1387]

نخست وزیر بریتانیا بر حق ایران در برخورداری از فن آوری هسته ای در قالب ضوابط بین المللی تاکید خواهد کرد.
گوردون براون، نخست وزیر بریتانیا، در سخنانی در یک همایش بین المللی که روز سه شنبه، 17 مارس (27 اسفند)، در لندن برگزار می شود بار دیگر از ایران خواهد خواست تا در برابر دریافت کمک از جامعه بین المللی برای استفاده موثر از فن آوری صلح آمیز هسته ای در زمینه تولید برق، برنامه خود در زمینه غنی سازی اورانیوم را متوقف سازد.
در بخش هایی از متن سخنرانی آقای براون در همایشی با شرکت دیپلمات ها و پژوهشگران در زمینه های علمی و فنی، وی از ایران به دلیل دنبال کردن برنامه غنی سازی اورانیوم انتقاد کرده و خواهد گفت که ادامه این روش "تهدیدی جدی و حساس" را متوجه تلاش بین المللی برای جلوگیری از گسترش جنگ افزارهای می کند.
نخست وزیر بریتانیا همچنین اظهار خواهد داشت که ایران با گزینه هایی مشخص مواجه است که عبارتند از "ادامه در مسیر کنونی و روبرو شدن با تحریم های سختگیرانه تر بین المللی، و یا تغییر برنامه کنونی خود به برنامه استفاده غیرنظامی از انرژی هسته ای تحت نظارت سازمان ملل که بیشترین منافع را عاید شهروندان این کشور خواهد ساخت."
آقای براون همچنین دولت ایران را تشویق خواهد کرد که پیشنهاد باراک اوباما ، رئیس جمهوری آمریکا، برای مذاکره را بپذیرد و درخواست چین، روسیه و قدرت های بزرگ اروپایی برای اجرای قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل در زمینه توقف غنی سازی اورانیوم را مورد قبول قرار دهد.
در متن سخنرانی آقای براون، که پیش از آغاز به کار اجلاس لندن انتشار یافته، آمده است که "من بار دیگر از ایران می خواهم تا در این زمینه، به جای عمل بر ضد ما، با ما همراهی کند."
وی خواهد گفت که ایران هنوز هم از فرصت مناسب برای تغییر روش خود برخوردار است و تاکید خواهد کرد که بر عهده رهبران ایران است که راه بهتر را برگزینند.
پرونده ایران - آزمون بین المللی
گوردن براون در سخنرانی روز سه شنبه خود در لندن اظهار خواهد داشت که با توجه به تاثیر کاربرد سوخت های فسیلی در افزایش آلودگی محیط زیست، بهره برداری بیشتر از انرژی هسته ای در سطح جهانی اجتناب ناپذیر خواهد بود.
اخیرا آژانس بین المللی انرژی اتمی پیش بینی کرده است که برای کاهش تولید گازهای گلخانه ای به نصف میزان کنونی آن تا سال 2050 میلادی، لازم است هر سال بیش از سی رآکتور اتمی در کشورهای مختلف ساخته شود.
با توجه به این پیش بینی، نخست وزیر بریتانیا در سخنان خود اظهار خواهد داشت که "چه بخواهیم و چه نخواهیم، ما قادر نخواهیم بود بدون استفاده بیشتر از فن آوری صلح آمیز هسته ای با چالش ناشی از گرمایش آب و هوای زمین برخورد کنیم."
به گفته گوردون براون، از آنجا که در خلال دهه های آینده، شمار بیشتری از کشورهای جهان به تاسیس نیروگاه های هسته ای روی خواهند آورد، نظارت موثرتر بین المللی برای جلوگیری از گسترش جنگ افزارهای اتمی ضرورت بیشتری خواهد داشت.
آقای براون پیشنهاد خواهد کرد که یک نظام بین ا لمللی جدید ایجاد شود تا کشورهای مختلف بتوانند از فن آوری مناسب اتمی برخوردار شوند و به عنوان بخشی از این نظام، کشورهای تولید کننده اورانیوم غنی شده و کشورهایی که به غنی سازی مبادرت نمی کنند در مشارکت با یکدیگر به این سوخت نیروگاهی دسترسی داشته باشند.
با توجه به لزوم ایجاد نظام نظارتی جدیدی در زمینه استفاده از انرژی اتمی، گوردون براون نحوه فیصله یافتن پرونده هسته ای ایران را "آزمونی" برای سنجش امکان همکاری موثر بین المللی در تضمین امنیت استفاده گسترده تر از نیروی اتم در تعداد بیشتری از کشورهای جهان توصیف خواهد کرد.
شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل با صدور قطعنامه هایی از ایران خواسته اند تا برنامه خود در زمینه غنی سازی اورانیوم را به حالت تعلیق در آورد اما این کشور برخورداری از امکانات غنی سازی را حق انکار ناپذیر خود به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش جنگ افزارهای اتمی دانسته و بر ادامه این برنامه تاکید داشته است.
اخبار مرتبط
البرادعی: کشورهای عرب در حل مساله اتمی ایران شرکت کنند
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی از مذاکره در حل اختلاف اتمی ایران و آمریکا حمایت کرده و خواستار همکاری دولتهای عرب در این زمینه شده است.
دریاسالار مولن: ایران سوخت کافی برای تولید بمب دارد
به رغم سخنان ئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا، رابرت گیتس وزیر دفاع این کشور می گوید هنوز برای دیپلماسی فرصت هست.
دو برابر شدن ذخیره سوخت اتمی همزمان با افت گسترش تاسیسات غنی سازی
آژانس بین المللی انرژی اتمی می گوید هرچند سرعت گسترش مرکز غنی سازی ایران کند شده اما ذخیره سوخت اتمی این کشور طی شش ماه اخیر دو برابر شده است.
استقبال گروه 1+5 از گفتگو میان ایران و آمریکا
نمایندگان کشورهای هماهنگ کننده واکنش بین المللی نسبت به برنامه های هسته ای ایران، در نشست آلمان از ابراز آمادگی رئیس جمهوری آمریکا برای گفتگوی دولتش با ایران استقبال کرده اند.
اوباما از ایران خواست 'مشت گره کرده را کنار بگذارد'
رئیس جمهوری آمریکا گفته اگر ایران نخست مشت گره کرده خود را کنار بگذارد، خواهد دید که دست آمریکا به سوی آن کشور دراز شده است.
بوش: ایران هنوز تهدیدی برای جامعه جهانی است
رئیس جمهوری آمریکا گفته است، برنامه اتمی ایران هنوز خطری برای صلح جهانیست و واشنگتن به تهران اجازه نخواهد داد به سلاح اتمی دست یابد.