۱۳۸۸ فروردین ۱۲, چهارشنبه

ایران در بیانیه مشترک اوباما-مدودیف

[رادیو فردا، 12 فروردین 1388]
رؤسای جمهوری آمريکا و روسيه پس از نخستين ملاقات رو در روی خود، پيش از اجلاس کشورهای عضو گروه بيست در لندن، بيانيه مشترکی صادر کردند و در آن از ايران خواستند به قطعنامه‌های شورای امنيت سازمان ملل عمل کند.
‌روز چهارشنبه باراک اوباما، رئيس‌جمهوری آمريکا، در ادامه ملاقات‌های خود پيش از آغاز نشست سران کشورهای عضو گروه بيست در لندن با ديميتری مدوديف، ریيس‌جمهوری روسيه ملاقات کرد. اين نخستين ملاقات رو در روی اين دو رهبر به شمار می‌رود.
پس از پايان ملاقات اين دو رهبر بيانيه مشترکی صادر شد که در بخشی از آن به پرونده هسته‌ای ايران اشاره شده است. در اين بخش از بيانيه آمده است:«ايران تحت معاهده ان‌پی‌تی حق دارد برنامه هسته‌ای غيرنظامی خود را دنبال کند، با اين همه ايران لازم است اعتماد [جامعه جهانی] در مورد صلح‌آميز بودن ماهيت اين برنامه را جلب کند.»
این بیانیه افزوده است:«ما تأکيد می‌کنيم که ايران، مانند هر کشور فاقد سلاح‌های هسته‌ای عضو ان‌پی‌تی، تحت ماده دو اين پيمان متعهد است تا وضعيت غيرهسته‌ای بودن [زرادخانه] خود را حفظ کند. ما از ايران می‌خواهيم تا قطعنامه‌های مربوطه مصوب شورای امنيت سازمان ملل متحد و نيز قطعنامه‌های شورای حکام آژانس بين‌المللی انرژی اتمی را به مورد اجراء گذارد و همکاری لازم را با اين آژانس به عمل آورد. ما در اينجا تکرار می‌کنيم که ايران مسئوليت دارد تا يک راه‌حل کامل ديپلماتيک، از جمله ديپلماسی مستقيم از طريق شرکت در مذاکرات گروه ۵ + ۱ را دنبال کند. ما همچنين از ايران می‌خواهيم از اين فرصت برای رفع نگرانی جامعه بين‌المللی استفاده کند».
همچنين در بيانيه مشترک دو ریيس‌جمهوری آمده است که مذاکرات برای رسيدن به توافق‌نامه جديدی برای کاستن از شمار کلاهک‌های هسته‌ای، از جانب کاخ سفيد و کرملين دنبال خواهد شد.
آقای اوباما پيش از اين اعلام کرده بود که بين واشنگتن و مسکو اختلاف‌های جدی و واقعی وجود داشته، اما در عين حال بين دو کشور مجموعه‌ای از منافع مشترک نيز وجود دارد.
آقای مدوديف از همتای آمريکايی خود دعوت کرد که تير ماه سال جاری از مسکو ديدن کند، دعوتی که با استقبال آقای اوباما روبه رو شد. دو ریيس‌جمهوری تأکيد کردند که از مذاکره‌کنندگان خود خواهند خواست نخستين گزار‌ش‌های خود در مورد پيشرفت مذاکرات تحديد کلاهک‌های هسته‌ای را پيش از ملاقات آنها در مسکو ارائه کنند.
دو رییس‌جمهوری همچنین تأکید کردند که تا پایان سال جاری میلادی باید قرارداد جدیدی در مورد محدودیت کلاهک‌های هسته‌ای بین دو کشور به امضاء برسد.