[تابناک، 17 فروردین 1388]
وي گفت: اين تأثير زماني است که با تکيه بر کرامت انساني که يکي از تجليهاي آن در چهارچوب يک انتخابات آزاد، عادلانه و رقابتي ميتواند بروز کند، در مردم اميد به وجود بياورد و احساس کنند فضايي در اين زمينه وجود دارد؛ بنابراين، از وظايف اصلي دولت، ملت، همه نهادها، ارگانها و رسانههاست که از يک انتخابات آزاد رقابتي منصفانه حمايت کنند.
------
وي گفت: اين تأثير زماني است که با تکيه بر کرامت انساني که يکي از تجليهاي آن در چهارچوب يک انتخابات آزاد، عادلانه و رقابتي ميتواند بروز کند، در مردم اميد به وجود بياورد و احساس کنند فضايي در اين زمينه وجود دارد؛ بنابراين، از وظايف اصلي دولت، ملت، همه نهادها، ارگانها و رسانههاست که از يک انتخابات آزاد رقابتي منصفانه حمايت کنند.
------
مهندس موسوی با تأکید بر قانونگرایی در کشور، گفت که وقتی قانونگریزی به یک رویه تبدیل شود باید نسبت به نظام احساس خطر کنیم.
به گزارش قلمنیوز، نخستوزیر دوران دفاع مقدس بعد از ظهر امروز دوشنبه در نخستین نشست خبری خود پس از اعلام کاندیداتوری در انتخابات ریاستجمهوری، با بیان اینکه این نگاه متاثر از شرایط جهانی و داخلی است، افزود: جامعه ما در چهار سال گذشته تغییراتی داشته است و اتفاقاتی که افتاده است، میتواند در تصمیمگیری مردم موثر باشد.
وی گفت: این تاثیر زمانی است که با تکیه بر کرامت انسانی که یکی از تجلیهای آن در چارچوب یک انتخابات آزاد، عادلانه و رقابتی میتواند بروز کند، در مردم امید به وجود بیاورد و احساس کنند فضایی در این زمینه وجود دارد. بنابراین جزء وظایف اصلی دولت، ملت، همه نهادها، ارگانها و رسانههاست که از یک انتخابات آزاد رقابتی منصفانه حمایت کنند.
موسوی در ادامه با اشاره به انگیزه حضور خود در صحنه و نیز توضیح درباره فعالیتهایش در طول 20 سال گذشته، گفت: سال 68 کار بنده در دولت تمام شد و در آن دوره، تجدیدنظری نیز در قانون اساسی انجام شده بود و خود به خود پست نخستوزیری برداشته شده بود. بنده نه تنها در آن مقطع بلکه در مقاطع قبلی هم فکر میکردم که ما انقلاب کردیم که افراد در یک پست و مقام، همیشگی و جاودانی نباشند.
وی با اشاره به اینکه بنا بر قانون اساسی، امید بود که سلیقههای گوناگونی به صحنه بیایند، گفت: من معتقدم اگر این قوانین به درستی رعایت شوند، هر عقیده و فکری میتواند وجود داشته باشد زیرا یک نظام در طول زمان تثبیت میشود و هیچ مسئولی هم نمیتواند روی کار بیاید مگر اینکه تفاوتهایی با فرد قبلی داشته باشد. ابتدا برادر بزرگوارمان آقای هاشمی تشریف آوردند و بعد هم آقای خاتمی تشریف آوردند که من هم در سال 76 همان نظر را داشتم.
موسوی در ادامه افزود: هیچگاه این نگرانی را نداشتم که فردی از جناح راست یا چپ به روی کار بیاید. هرچند ممکن بود که خودم گرایش خاصی داشته باشم، اما اصل را در خود نظام میدانستم و اعتقادم این بود که هر چند به صورت سینوسی ولی کشور به پیش خواهد رفت. اگر کسی در کاری افراط میکرد، فرد بعدی تلاش میکرد، آن را تعدیل کند. در انتخابات ریاست جمهوری نهم هم افراد گوناگونی آمدند و انتخابات انجام شد.
موسوی گفت: آنچه در دوره جدید من را به سمت حضور راند و از هفت - هشت ماه پیش که بحث انتخابات ریاستجمهوری مطرح بود، هر وقت از من در این مورد سؤال میشد، بر خلاف همیشه جواب نه، ندادم، این بود که احساس کردم خود آن قواعد و قوانین در حال آسیب خوردن و از بین رفتن است و این انگیزه ورود من بود و از همان ابتدا که این بحثها مطرح شده بود نیز این فکر را داشتم اما هر چه زمان گذشت بر این فکر خود مصرتر شدم.
وی با بیان دلایل حضور خود برای انتخابات ریاست جمهوری گفت: یکی از مهمترین دلایل حضور من، مسأله قانونگریزی است. اجرای قانون هر چند در شکل صوری، قدم اول برای حفظ و حراست از کرامت انسانی و حفظ منافع ملی است.
موسوی با بیان اینکه وقتی شرایطی ایجاد کنیم که قانونگریزی نه یکبار بلکه بارها تکرار و تبدیل به رویه شود باید نسبت به نظام خود احساس خطر کنیم ادامه داد: ممکن است قانونگریزی با نیت خوب هم صورت گرفته باشد اما فکر میکنم هیچ مسالهای بالاتر از اجرای قانون نباشد.
وی دومین دلیل عمده حضور خود در انتخابات ریاست جمهوری را برهم خوردن ساختارهای تصمیمگیری در کشور عنوان کرد و گفت: مسأله دوم به هم زدن ساختارهایی در سیستم تصمیمگیری است که به هم خوردن آنها امکان تصمیمگیری عقلانی را در کشور از بین میبرد و حفظ این ابزارها بسیار مهم است. وقتی در نظام تصمیمگیری درست را به هم بزنیم امکان تصمیمگیری درست در شرایط پیچیده را از دست میدهیم و به قهقرا میرویم.
موسوی با بیان اینکه دلیل بعدی، مسأله عدم شفافیت گردش اطلاعات در کشور بود، گفت: بنده نه یک بار، نه دوبار، نه ده بار بلکه بارها این مسأله را دیدهام که مردم، نخبگان و همه قشرهای ما با آمارهای متفاوتی مواجه شدهاند و امکان تشخیص درست را از دست دادهاند. وقتی گردش آزاد اطلاعات در کشور وجود نداشته باشد امکان تصمیمگیری درست از بین میرود و یکی از اساسیترین حقوق ملت از آنها سلب میشود.
سیاست های اجرایی در زمان جنگ، در بسیاری از کشورها آزموده شده بود
موسوی در ادامه به پرسش و پاسخ با خبرنگاران، در پاسخ به سوال روزنامه اطلاعات در باره اینکه ذهنیت مردم از موسوی به زمان جنگ برمی گردد و به نوعی سیاست اقتصاد کوپنی را تداعی می کندو اکنون چه سیاستی در زمینه اقتصادی اتخاذ خواهد شد گفت: من بارها گفتم شرایط جنگ این سیاست ها را ایجاب می کرد و این به کشور ما منحصر نیست و همه کشورها ی در جنگ در صورتی موفق بودند که بر اقتصادشان نظارت داشته باشند و یکی از نمونه های آن کشور انگلستان است . من بارها گفتم انگلیسی ها حتی ورود و خروج کالا ها را تحت کنترل داشتند. ژاپن قیمت ارز را در کشورش زمانی شناور کرد که 20 سال از جنگ گذشته بود.
پس از جنگ با توجه به شرایط جدیدو درآمدهای ارزی و فعال شدن 5 استانی که به دلیل جنگ از مدار تولید کنار رفته بود سیاست های جدیدی اتخاذ شد و کارهایی شروع شد و سیاست های اقتصادی به اصول و بنیادهایی بر می گردد و تحت شرایط مختلف سیاست ها عوض می شود. در شرایط جدید قرار نیست سیاست های زمان جنگ دنبال شود.
وی در مورد راه حل های اقتصادی گفت : در این زمینه در برخی زمنیه ها اجماع هست و در برخی زمینه ها اختلاف نظر وجود دارد. الان بیش از 1000 نفر دکترای اقتصاد داریم و با تکیه بر آنها برنامه های خوبی می توان داشت.
وی ادامه داد اگر از من سوال می کنید در قدم اول چه کاری باید صورت بگیرد می گویم قدم اول ایجاد ثبات مدیریتی در کشور باید ایجاد شود و نگاهی به بودجه بیاندازد و تغییراتی را در آن ایجاد کند و در قدم های بعدی راه اندازی تولید و امید دادن به مردم ، بخش خصوصی و نیروی کار را باید در دستور کار قرار داد. وی کنترل افزایش نقدینگی و ثبات ارزش پول کشور را از دیگر سیاست ها دانست و گفت: دشوارترین مشکل دولت تورم و بیکاری است و این جز با نگاه نو به بخش خصوصی و تولید حل نمی شود.
دفاع از آزادی کانال های تلوزیونی
موسوی در ادامه در پاسخ به سوال مهر درباره آزادی تلویزیون های خصوصی گفت: من در مجلس بازبینی قانون اساسی سال 68و سخنگوی اجرایی آن مجلس بودم جزو مواردی که از پیشنهادات بنده بود و من از آن دفاع کردم ازادی کانال های تلویزیونی با مدیریت نظام بود و هنوز هم اعتقادم عوض نشده در آن جلسه یکی از دوستان گفت شما می خواهید همه چیز را دولتی کنید و این که باید دولتی باشد می خواهید خصوصی کنید و این موضوع رد شد. وی تاکید کرد: من هنوز بر ایده گذشته اصرار دارم با توجه به گسترش فضای رسانه ای جهان امروز حتی در عراق که کشور همسایه ماست این موضوع دیده شده و ما امکان حرکت در فضای رسانه ای نداریم مگر اینکه ازادی عمل داشته باشیم ولی هر تغییری در این زمینه با توجه به قانون اساسی صورت خواهد گرفت و باید به قانون اساسی رجوع کنیم این قانون در اصل 44 زاویه هایی را باز می کند. شاید باید منتظر بازنگری هایی باشیم و من در این زمان ها از این ایده دفاع می کنیم.
منتظر تغییرات در سیاست های عملی امریکا هستم
موسوی در پاسخ به سوال خبرنگار الجزیره در باره رابطه ایران و آمریکا و موضع گیری های اخیر باراک اوباما گفت : لحن اوباما نسبت به رییس جمهور قبلی تفاوت کرده و منتظر می مانم که ببیینم این تفاوت ها چه تغییرات عملی در سیاست های آمریکا خواهد داشت البته سخنان اخیر اوباما در پراگ بر سخنان نوروزی سایه انداخته و وی اتهاماتی را متوجه ایران کرده و ادامه این اتهامات می تواند بر ارتباط ایران و آمریکا سایه اندازد ما منتظریم ببینیم قدم های بعدی به کجا خواهد کشید.
گشت های ارشاد را جمع آوری می کنم
موسوی در پاسخ به سوال خبرنگار اعتماد که پرسید«شما نخست وزیر دورانی بودید که دوران بگیر و ببند بود اگر شما رییس جمهور شوید با طرح امنیت اجتماعی و طرح های مشابه چگونه برخورد می کنید و سوال دوم اینکه موضع شما درباره تحزب چیست آیا به احزاب در کابینه سهم می دهید یا خود را فراحزبی می دانید؟» گفت: پروژه امینت اجتماعی اثرات سوء دارد و تامین کننده اهداف نظام ما نمی باشد و همه مسایل اجتماعی با تکیه بر مزیت های ما در اعتماد به جوانان و زنان باید تهیه شودو به صورت آمرانه و خشن هر نوع برخوردی که داشته باشیم آثار مثبتی نخواهد داشت. وی تاکید کرد: بخشی از برخوردها اساسا موضوعیت نداردو با سو نیت انجام می شود و این به حساب نظام گذاشته شود و من این گشت ها را جمع خواهم کرد.
به تحزب اعتقاد دارم/ مشکلات کشور ناشی از نبود احزاب قوی است
وی درباره تحزب گفت: من رییس دفتر سیاسی حزب جمهوری اسلامی بودم و اهمیت تحزب را می دانم و یکی از کاستی های کشور نبود حزب های قوی است و بخشی از مشکلات انتخابات های ما به این مساله بر می گردد. اگر در زمینه حزب پیشرفت داشتیم مشکلات کمتری بود و اگر احزاب امیدوار باشند که در آینده می توانند سهمی در انتخابات داشته باشند برای ملت خودشان برنامه ریزی می کنند و نیروی انسانی تربیت می کنند. وی ادامه داد، معتقدم در این زمنیه ضعف داریم و باید مشکلاتش را حل کنیم در این زمینه باید تشکل های سیاسی قوی در چارچوب قانون اساسی شکل بگیرد اما من مساله اعتقاد به تحزب را مساوی سهم دادن به احزاب نمی دانم اگر از سلیقه من درباره گزینش مدیران سوال شود می گویم هر کسی که بتواند به کشور خدمت کند باید از او استفاده کرد من مخالف تغییرات اساسی در نیروهای وزارت خانه ها و تغییرات کامیونی نیروها هستم و باید از مدیرانی با تجربه قدیمی استفاده کرد و مدیران جدید را جذب کرد. من در زمان جنگ این کار را می کردم. در دولت من در زمان جنگ 9 نفر بودند که کاملا با مشی کلی دولت مخالف بودند و ما هم اطلاع داشتیم اما با هم برای اعتلای کشور کار می کردندو نتایج خوبی می گرفتیم در آینده هم اینگونه خواهد بود.
نمی توانم با افراد ساختار شکن کنار بیایم و هیچ وقت هم در مقابل آنها سکوت نکرده ام
موسوی در پاسخ به خبرنگار فارس که پرسید، علت سکوت شمانسبت به ساختارشکنی هایی که درباره دین و خط امام صورت گرفت چیست و خط قرمز شما با گروه های سیاسی و احزاب در کجاست؟» گفت: شرایط اوایل انقلاب به گونه ای بود که شهید بهشتی می توانست با کیانوری و دکتر پیمان و نماینده چریک های فدایی خلق مناظره کند و با استدلال فضایی را در کشور باز کند. بنده ان مناظره ها را به این معنا نمی گیرم که اقای بهشتی افکار خود را به سطح حزب توده تقلیل می داد بلکه اینگونه بود که ایشان به برهان خود انقدر اعتقاد داشت که به مصاف یک اندیشه می رفت. وی ادامه داد، درکشور ما ممکن است ساختار شکنی را اینگونه تعبیر کنیم که کسی می خواهد با نظام بجنگد که حساب او با دستگاه های امنیتی است اما ممکن است کسی اعتقادش را به نظام از دست داده باشد اما در چهارچوب قانون عمل کند ما حق نداریم مثل کسی که از مدار شهروندی خارج شده با او مواجه شویم. وی تاکید کرد، من نمی توانم با افراد ساختار شکن کنار بیایم و هیچ وقت هم سکوت نکردم . من در همین 20 سال دست کم سالی یک تا دو سخنرانی داشتم و مواضعم را بیان کردم و بر اساس همان مواضع عمل می کنم و در اطلاعیه ای که دادم این اصول را به صراحت مطرح کردم و در آینده هم بر همین اصول متکی خواهم بود. موسوی گفت : من برای خودم قید درست نمی کنم و اینگونه نیست که سریع خط قرمز بکشم و افراد به غیر نظام یا خودی و غیر خودی تبدیل کنم من با اصلاح طلبان و اصولگرایان ارتباط قوی دارم و گفتم من اصلاح طلبی هستم که دایم به اصول رجوع می کنم و دستم را به کسانی که قانون اصول و نظام را قبول دارند دراز می کنم هنوز می گویم بسیج مدرسه عشق است و در عین حال می دانم در میان شعارهای اصلاح طلبی هم شعارهای زیبایی هست و به معنای این نیست که تایید آن شعارها اصول را نفی می کند.
یکی از آسیب های ما در سیاست خارجی افراط و تفریط هاست
در ادامه خبرنگار خبرگزاری فرانسه از او پرسید، گفته می شود شما شخصیت میانه رویی دارید چه کارهایی انجام خواهید داد که چهره جمهوری اسلامی نه افراط و نه تفریط باشد و نظر شما درباره هولوکاست چیست؟
موسوی پاسخ داد، یکی از آسیب های ما در سیاست خارجی افراط و تفریط هاست در جایی ما تند رفتیم و در جایی مجبوریم کند برویم و این جریان ها به منافع ما لطمه جدی زده است درباره هولوکاست اسلام کشتن یک فرد را بر نمی تابد و این چهره اسلام است. بحث هولوکاست بحث اینکه چه تعداد یهودی بودند نیست بحث این است که آیا از هولوکاست که جنایتی اتفاق افتاده فلسطینی ها چه گناهی دارند و چرا باید تقاص جنایت نازی ها را پس بدهند اگر از این منظر نگاه کنیم خواهیم دید که ما مطابق همه هنجارهایی که بشریت به آنها معتقد است صحبت می کنیم.
گمان نمی کنم کسی به اندازه من با گرایش های جوانان اشنایی داشته باشد
وی در پاسخ به سوال ایسنا که پرسید :«برخی منتقدان می گویند آقای موسوی در 20 سال گذشته ارتباطی با جوانان نداشته و آیا جونان نسل سوم آقای موسوی را می شناسند ؟ گفت: بین نسل های مختلف امکان گفت و گو قایل هستیم و من می توانم چنین ارتباطی را برقرار کنم من در ده سال گذشته در فرهنگستان هنر بودم و با جامعه میلیونی هنرمندان ارتباط داشتم و مهمترین استفاده کنندگان کالاهای فرهنگی ما جوانان هستند و گمان نمی کنم افرادی که تا این اندازه به گرایش های جوانان اشنایی دارند به اندازه من باشند یکی از مشغله های روزانه من درباره جوانان بود.
وی ادامه داد، به نظر من مهمترین مساله جوانان این است جوانان بیش از همه متاثر تغییراتی هستند که در جامعه رخ می دهد و نوع برخورد ما به این تغییرات بسیار مهم است برخی در جهت بستن تغییرات جهانی حرکت می کنند در حالی که این رویه موجب انباشت مسایل پشت یک سد می شود ودر صورت شکست آن خطرات جدی کشور را تهدید می کند که یکی از مهمترین آنها جدایی جوانان از نظام است.
مشکل از اینجا شروع می شود که عده ای را خودی و عده ای را غیرخودی می نامیم
وی اظهار کرد: ما باید ماهیت تغییرات را بفهمیم قدرت ماهواره ها و رسانه ها را درک کنیم ، به دهکده جهانی توجه کنیم و در عین حال سعی کنیم تغییرات را مدیریت کنیم. یکی از مشکلات ما در مورد جوانان این است که اعتماد ما به جوانان کم شده و به محض اینکه کمی ظاهر آنها با ما تفاوت می کند هزار سو ظن در ذهن ما برانگیخته می شود. مورد دیگر این است که نهاد خانواده در کشور ما هنوز مهم است و همه متعلق به خانواده های بزرگی هستم . خانواده ها بزرگترین کنترل کننده سلیقه های گوناگون هستند. مشکل از اینجا شروع می شود که ما در یک خانواده بزرگ عده ای را خودی و عده ای را غیرخودی می نامیم و نتیجه آن نوعی جدایی بین نسل های گوناگون است در حالی که در نهادهای سنتی که از ارزش های زیبای مذهبی متاثر هستند این جدا سازی ها وجود نداد.
باید به جوانان اعتماد کنیم و بدانیم آنها کشور خودشان را دوست دارند
وی ادامه داد، آیا یک گشت امنیتی می تواند جوانان ما را حفظ کند یا پدربزرگی که سعی دارد نوه هایش را حفظ کند؟ من معتقدم ما بخشی از نهادهای سنتی را از دست می دهیم و برای اعتماد سازی باید به جوانان اعتماد کنیم و بدانیم آنها کشور خودشان را دوست دارند و سعی کنیم نظام ارتباط قوی با این نسل ایجاد کند.
موسوی تاکید کرد، این نسل فرزندان همان پدرانی هستند که دفاع مقدس را پیش بردند امروز جنگ نیست اما کشور مسایل دیگری دارد اگر اول انقلاب به جوانان اعتماد نمی کردیم ان همه نیرو در جبهه ها نداشتیم الان هم باید به فرزندان همان جوانان اعتماد کنیم
علاقمندم از نظرات همه شخصیت ها با هر گرایشی استفاده کنم
در ادامه کنفرانس مطبوعاتی میرحسین موسوی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران این سوال را مطرح کرد که در صورت انتخاب از با توجه به اینکه مشاور آقایان هاشمی و خاتمی بودید آیا برای مشاوره گرفتن از آنها استفاده می کنید یا نه؟
به گزارش "کلمه" موسوی در پاسخ به این سوال گفت: انتخابات فصلی برای تجدید نظر ملت ها نسبت به گذشته و آینده است. چه بسا واسطه ای برای نزدیک کردن نیروها و ایجاد وحدت در جامعه باشد. در مورد اقای خاتمی و آقای هاشمی به مشاورت این دو افتخار می کنم و هر کسی هم که رییس جمهوری باشد با طیب خاطر نظراتم را به ایشان اعلام کنم. من در آینده جرات نمی کنم به آقای خاتمی پیشنهاد شغلی بدهم هر چند از کمک ایشان استفاده خواهم کرد و انتظار دارم پیش از انتخابات نیز ما را مساعدت کنند و از مشورت های ایشان استفاده خواهم کرد. همانگونه که علاقمندم از نظرات همه شخصیت ها با هر گرایشی استفاده کنم.
اول انقلاب نظارت استصوابی نداشتم و این بعدها به قانون تبدیل شد
خبرنگار دنیای اقتصاد نظر مهندس موسوی را درباره برگزاری انتخابات در ایران و نظارت استصوابی پرسید و گفت: در انتخابات دوره هفتم 80 نفر از نمایندگان رد صلاحیت شدند موضع شما درباره چنین نظارتی چیست ؟ وی سوال دیگری مطرح کرد و گفت: شما فرمودید برنامه دارید که به بخش خصوصی امید بدهید ، برنامه عملیاتی شما در این زمینه چیست ؟
موسوی در پاسخ به این سوال گفت: ما اول انقلاب نظارت استصوابی نداشتم و این بعدها به قانون تبدیل شد. این سوال دو بخش دارد و من با کنار گذاشتن آنها جواب می دهم.
موسوی گفت: رییس دولت موظف است به قوانین عمل کند حتی اگر به آن اعتقاد نداشته باشد دوم اینکه رییس دولت می تواند به قانون اعتقاد نداشته باشد و اقدام کند که تحولی ایجاد کند و قوانین را به سمت مطلوب سیر دهد من به این روش اعتقاد دارم .
در مورد مجلس هفتم هم صریحا نظرم را اعلام کرده بودم و می توان به اسناد موجود مراجعه کرد.
نباید دنبال مافیای نفتی خیالی باشیم
وی ادامه داد: ما باید فضای کسب و کار را بهتر کنیم و اراده ای قوی می طلبد و نیازمند همکاری همه قوا هستیم. ما باید جلوی فساد مالی را بگیریم اما منظور من این نیست که باید دنبال مافیای نفتی خیالی باشیم اما با روش های اجرایی و مصوبات می توان زمینه های جرم خیری را کم کرد و در نهایت اگر فاسدی پیدا شد با همکاری قوه قضاییه باید عمل کرد.
وقتی ما در سه سال سه رییس بانک مرکزی عوض کنیم طبیعی است که سرمایه گذار داخلی و خارجی حاضر به مشارکت نیست
میرحسین موسوی ادامه داد : بخش خصوصی از شناور بودن سیاست ها می ترسد. کسی که زحمت کشیده و با خون دل سرمایه ای جذب کرده با وجود سیاست های شناور نمی تواند سرمایه گذاری خوبی داشته باشد وقتی ما در سه سال سه رییس بانک مرکزی عوض کنیم طبیعی است که سرمایه گذار داخلی و خارجی حاضر به مشارکت نیست. من حمایت از تولید کننده داخلی را نیز به عنوان یکی از برنامه ها دنبال خواهم کرد در دوران جنگ هم این برنامه را دنبال می کردم. برای همه ما باید دردناک باشد که پسته کالیفرنیایی در آجیل ما باشد امروز همه خبر دادند که صادرکنندگان خارجی مستقیم با کارخانه هایی که سالها رشد کردند تماس می گیرند که تولید را متوقف کرده و کالاهای آنها را به فروش برسانند.
تلاش می کنم اعتماد سازی کنم و بدبینی های تصنعی مربوط به موضع گیری های افراطی را از بین ببرم
موسوی در پاسخ به سوال خبرنگار جام جم که پرسید سیاست خارجی شما چگونه است و دولت نهم نگاه به شرق را مطرح کرد حال شما چه برنامه ای دارید؟
پاسخ داد: ما به دنبال تامین منافع ملی به صورت حداکثری هستیم و این کار نباید همراه با زیاده روی ها و تندروی ها بشود که به ما لطمه بزند، همچنین من سیاست تنش زدایی را در پیش خواهم گرفت و تلاش می کنم اعتماد سازی کنم و بدبینی های تصنعی و مربوط به موضع گیری های افراطی را از بین ببرم. درباره رابطه شرق یا غرب آنچه تعین کننده است حفظ منافع ملی ماست و ما می خواهیم با همه کشورها چه شرق و غرب ارتباط داشته باشیم.
به ظرفیت سازی برای روابط جدید نیاز داریم/بهتر است به سمت دوستی با ملت ها پیش برویم
به گزارش "کلمه" موسوی ادامه داد: بنده در صحبت های اخیر اشاره کردم کشوری در صحنه جهانی می تواند موثر باشد که با دست پر به این مصاف برود. وی با ذکر مثال آمریکا گفت: قدرت بزرگی است و با ما مشکل دارد و می خواهد با ما برخورد کند ولی اول با اروپا هماهنگ می کند اما ما که می خواهیم درباره دنیا عمل کنیم چه متحدانی داریم؟ چقدر از مزیت های نسبی که در منطقه داریم استفاده کردیم؟ برنامه روشن برای ایجاد ارتباط خلاق و سازنده با کشورهای همسایه و آسیای مرکزی و قفقاز که مناطق تاریخی برای حضور ما هست نداریم. ما حتی در سازمان همکاری های شانگهای حضور روشنی نداریم. وی خاطظرنشان کرد: البته ما دوستان محکمی داریم که باید آنها را به عنوان سرمایه حفظ کنیم و روابطمان را با آنها تقویت کنیم اما در عین حال به ظرفیت سازی برای روابط جدید نیاز داریم . دولت بعدی هر که باشد بهتر است به سمت دوستی با ملت ها پیش برود و تنش ها را از بین ببرد و این برای توسعه داخلی ما بسیار حیاتی است.
موضع ما رفتن برای ساخت تسلیحات هسته ای نیست
وی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری اسپانیا در مورد مسایل هسته ای پاسخ داد: در نخستین سال های انقلاب بحث راه اندازی نیروگاه بوشهر وجود داشت حتی رژیم سابق قرار بود در رابطه با انرژی هسته ای با فرانسوی ها همکاری داشته باشند اما در سال های بعد از انقلاب این قراردادها نقض شد. در سال های بعد هم ما در نخست وزیری و هم در زمان دولت آقای هاشمی تلاش های زیادی انجام شد که کارهای قبلی به ثمر برسد اما از هر در وارد شدیم نشد و با کارشکنی کشورهای غربی مانند روسیه چین و آرژانتین مواجه شدیم. وی تاکید کرد اگر به انرژی هسته ای نمی پرداختیم به نوعی تصمیم به عقب گرد بود بنابراین مقرر شد برای رسیدن به تکنولوژی های برتر روی پای خود بیاستیم . زمان آقای خاتمی کار جدی شروع شد و تکنولوژی در این زمینه پیش رفت تا پایان دوره ایشان کار پیشرفت زیادی کرده بود در همان دوران بحث تعلیق مطرح شد تا راه حلی برای رفع شبهات ارائه شود، در سال های بعد تعلیق شکسته و مجتمع اصفهان راه اندازی شد. تصمیم کل نظام این است که باید این تکنولوژی را داشته باشیم ، عوارض عقب نشینی بسیار گسترده خواهد بود ما نباید عقب نشینی کنیم به همان اندازه که مساله عقب نشینی در جریان ملی شدن صنعت نفت در سال 1330 اهمیت داشت. موضع ما رفتن برای ساخت تسلیحات هسته ای نیست.
موسوی ادامه داد: ما جزو نخستین کشورهایی بودیم که تعهد نامه را امضا کردیم و الان هم به تعهداتمان پای بند هستم و مساله پیشرفت در این زمینه از مساله تسلیحات جدا شود و در این زمینه به اعتماد سازی بیشتری نیاز داریم و اگر این دو مساله به هم گره بخورد که الان اینگونه است حل مساله دشوار خواهد بود، موضع من در این زمینه کم کردن هزینه ها با مقاصد صلح آمیز است.
در همه برنامه و از جمله سند توسعه باید اصول سند چشم انداز رعایت شود
در ادامه خبرنگار جمهوری اسلامی از موسوی پرسید، مجموعه اقدام هایی که در 4 سال گذشته انجام شده و شما به آنها انتقاد داشتید ناشی از نگاه خاص دولتمردان به مسایل سیاسی است حال همین رویکرد در حال تدوین برنامه 5 توسعه است که شما در صورت انتخاب به عنوان رییس جمهور آینده ملزم به اجرای آن هستید با برنامه 5 توسعه تدوین شده دولت نهم چه خواهید کرد ؟
موسوی در پاسخ به این سوال گفت: برنامه پنجم مشابه با اصول برنامه چهارم تدوین شده است و این اصول متاثر از برنامه چشم انداز 20 ساله است در همه برنامه و از جمله سند توسعه باید این اصول رعایت شود، نحوه برخورد مجلس با لایحه یارانه ها هم این نوید را می دهد که مجلس برای توجه به این اصول در برنامه دقت لازم را داشته باشد.
حضور کروبی به فضای گفتگو در جامعه کمک کرده است
در ادامه خبرنگار پرس تی وی از موسوی پرسید چه میزان احتمال می دهید که شما و آقای کروبی به توافق برسید و یک نفر به عنوان کاندیدا معرفی شود که موسوی پاسخه داد : ایشان از برادران بزرگوار ماست و فردی مستقل و شناخته شده هست و مواضع خودشان را دارند به هر حال این تصمیم فردی و مربوط به بنده نیست حضور ایشان به فضای گفت و گو در جامعه کمک کرده و اگر یکی از اهداف ما جلب ارای زیاد و روشنگری باشد حضور تک تک کاندیداها مغتنم است و ما از بودن ایشان در صحنه خوشحال هستیم اما اینکه نهایت کار به کجا بیانجامد باید منتظر باشیم و نتیجه هرچه باشد امیدواریم به نفع مردم باشد.
اعتقادم این است که محدودیت ها پاسخ نمی دهد
خبرنگار نیویورک تایمز نیز با اشاره به فضای بسته کشور نسبت به گذشته پرسید آیا می خواهید این فضا را باز کنید و با توجه به فشارهای زمان آقای خاتمی چگونه این کار را می کنید ؟
موسوی پاسخ داد : من تاکید کردم اجرای صوری قانون مقدمه ای برای تحول عمیق است. شما انتشاراتی را در نظر بگیرید که 20 سال سرمایه گذاری کرده و با سختی سرمایه جمع کرده اما وقتی چند جلد از کتاب هایی که با سلیقه شما جور نیست را توقیف می کنید چه اتفاقی می افتد ؟ وقتی این انتشاراتی در معرض ورشکستگی قرار می گیرد اتفاقی که در سال های گذشته شاهد بودیم اما اگر رعایت قانون کنیم و به کتابی که یک بار مجوز گرفته اجازه بدهیم مشکلی پیش نمی آید و او به کارش ادامه می دهد. وی ادامه داد در مورد فضای مجازی هم اگر قانون را آنچنان که هست رعایت کنیم زمینه برای باز شدن مستعد است. روش من اجرای دقیق قانون در این زمینه هاست اعتقادم این است که محدودیت ها پاسخ نمی دهد و مدیریت فضای سیاسی و فرهنگی کشور با مزیت های تمدنی و فرهنگی و اعتماد به مردم و سرمایه اجتماعی این قدرت را به ما می دهد که جریان توسعه یافتگی را تشدید کنیم .
در مساله فلسطین باید به آرای مردم رجوع کنیم
موسوی در پاسخ به خبرنگار تهران تایمز که پرسید اگر رییس جمهوری بعدی ایران باشید از تشکیل دولت فلسطین در مرزهای 1967 حمایت می کنید یا خیر گفت:
موضع ما درباره مساله فلسطین با هنجارهای بین المللی همساز است و ما به آرای مردم رجوع می کنیم فلسطین سرزمین شناخته شده ای است و بر اساس نرم هایی که در جهان هست و کنوانسیون ها می توان مشکل فلسطین را حل کرد. تا مساله به این شکل حل نشود بحران اسرائیل باقی می ماند.
میرحسین موسوی در ادامه نشست مطبوعاتی امروز با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا مبنی بر اینکه آیا شروط شما برای حضور در انتخابات محقق شده که تصمیم به کاندیداتوری گرفته اید و اینکه آیا با بزرگان نظام و رهبری در این زمینه مشورت داشته اید، گفت: در سال های گذشته میل به حضور در انتخابات نداشتم ولی اکنون توانایی هایی در خود دیدم که کاندیدا شدم و راه را ادامه خواهم داد. پیرامون حضور در انتخابات با کسی مشورت نکردم؛ البته مقام معظم رهبری به من وقت دادند که خدمت ایشان خواهم رسید. فکر نمی کنم کار خلافی کرده باشم و بدون شک ایشان از حضوربنده یا هر شخص دیگری ناراحت نمی شوند، بلکه خوشحال خواهند شد.
به گزارش کلمه، وی درپاسخ به سوال خبرنگار سایت خبری عصر ایران، پیرامون نوع فعالیت ستاد انتخاباتی اش و ضعف های احتمالی آن، گفت: ستاد ضعیف نیست؛ روش ما نوع کار ستادهای دیگر متفاوت است؛ ما با پول کار نمی کنیم؛ اساس کار ما بر این نیست که با هزینه چند ده میلیارد تومانی در صحنه حضور داشته باشیم. فکر می کنم چاپ و پخش تصاویر بزرگ از کاندیدا در سطح شهر می تواند حداقل در درازمدت ذهنیت بدی در میان مردم ایجاد کند و البته از نظر زیبایی شناختی هم سالم نیست. این مساله می تواند باعث ایجاد احساس سرکوب و دلزدگی میان مردم شود؛ ضمن اینکه هزینه گزافی هم دارد. وی با بیان اینکه شعار ستادمان "هر شهروند یک ستاد است", گفت: در مورد استفاده از نیروهای سایر ستادها مثلاً ستاد آقای خاتمی حق انتخاب آنها باز است، ولی آنچه که مشخص است در هفتههای اخیر استقبال از ستاد در حال افزایش است و در حد وسیع مشغول فعالیت هستیم و بسیاری از این مباحثی که مطرح میشود ناشی از اختلاف روشها در اداره ستاد است.
میرحسین موسوی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا حضور شما به منزله ایجاد گفتمان جدید در عرصه سیاسی کشور است، خاطر نشان کرد: معتقدم باید برای وحدت صفوف ملت و اتحاد بیشتر گروههای اجتماعی تلاش بیشتری کرد و این مساله سرمایه بزرگ فعالیت ما است.
وی ادامه داد: معتقدم زنده کردن بخشی از شعارهای اول انقلاب نیاز جامعه ماست و با این شعارها میتوان بسیاری از مسايل و مشکلات را حل کرد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه اعتماد ملی که پرسید حضور شما در عرصه انتخابات، ورود یک گفتمان جدید است؛ آیا در آینده این جریان سیاسی را اداره خواهید کرد؟ گفت: گروه های سیاسی شعارهایی داشته و پشت این شعارها صف بندی می کنند؛ اما در بسیاری از موارد، متن جامعه متفاوت از گروه های سیاسی است. اگر به متن جامعه رجوع کنیم، ویژگی های خوبی از اصلاح طلبی را در آن می یابیم و این جامعه در عین حال به اصول پایبندی دارد.
خبرنگار روزنامه حیات نو از میرحسین موسوی خواست تا توضیحات بیشتری درباره موضع گیری اش نسبت به قضیه هولوکاست دهد که وی در این باره گفت: پیرامون قضیه هولوکاست صحبت های لازم انجام شد اما در عین حال این سوال مطرح است که در این اتفاق چند نفر و چه کسانی کشته شده اند که طبق اعتقادات دینی و ملی ما کشته شدن هر بی گناهی جدا از آیین و مذهب او محکوم است. همچنین باید پرسید اگر هولوکاستی در کشور آلمان بوده است، این مساله چه ربطی به مردم مظلوم فلسطین دارد؟ چرا جهان غرب درباره این چنین کشتارهای جمعی و نسل کشی ها در غزه ساکت است؟ آیا این اتفاقات خود هولوکاست دیگری را پدید نمی آورد؟ اگر بحث این باشد که دولت های غربی از قضیه هولوکاست سوءاستفاده کرده و مردم مظلوم فلسطین را قتل عام کنند، بنده موافق چنین مساله ای نیستم و آن را مخالف اعتقادات اسلامی مان می دانم.
این خبرنگار همچنین پرسید در صورت انتخاب، آیا حاضر هستید با "اوباما" رییس جمهور آمریکا، برای ایجاد روابط بین دو دولت، مذاکره کنید که میرحسین موسوی پاسخ داد: همانطور که در صحبت های قبلی هم پیرامون این مساله صحبت شد، فکر می کنم لحن تبریک سال نو رییس جمهور آمریکا نسبت به موضع گیری های گذشته این دولت متفاوت بود اما وی در صحبت های اخیر خود مطالب دیگری را بیان کرد که بر اظهارات شان در عید سایه انداخت؛ ممکن است در آینده هم باز صحبت های دیگری را مطرح کنند که متفاوت تر از اظهارات قبل باشد. همینطور با بررسی هایی که ما در گذشته انجام دادیم، کارشکنی های بسیاری از دولت آمریکا در اقدامات عملی اش در کشورهایی چون عراق و افغانستان وجود دارد که با اظهارات مقامات آنها سازگاری نداشته است. حال باید در آینده صبر کرده و مطالعه کنیم که تفاوت های کنونی تا چه اندازه واقعی است؛ به هر ترتیب ما هم به مانند دولت های دیگر اکنون در ایجاد روابط با آمریکا باید ببینیم این تعاملات تا چه به سود منافع ملی کشور و چه اندازه به ضرر آن است. این یک مساله طبیعی بوده که سیاستمداران آمریکایی هم مدنظر خواهند داشت.
میرحسین موسوی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه آرمان درباره برنامه های او برای مبارزه با اعتیاد، گفت: بحث اعتیاد از اول انقلاب هم به عنوان یکی از مهمترین خطرها برای جامعه ما مطرح بود که جلساتی هم برای این موضوع برگزار شد و مباحثی چون ترانزیت مواد مخدر و... هم مطرح شد و عده ای آن زمان پیرامون این مساله کار کردند، منتها یکسری مشکلاتی در هماهنگی بین قوا برای حل این مساله وجود داشت.
وی افزود: متاسفانه در سالهای اخیر به هیچ وجه این جلسات تشکیل نشده است و در کنار آن به دلیل فراوانی این مشکل به نوعی به این مریضی عادت کردهایم. نمیخواهم زحماتی که برای مقابله با این پدیده شوم شده است، دست کم گرفته شود ولی معتقدم در سطح ملی حساسیتها نسبت به این مساله کم شده است. معتقدم اگر به این مساله در کنار دیگر مسایل مهم کشور از جمله بیکاری باید توجه شود در این زمینه راهکارهایی وجود دارد که قطعا آنها را مورد توجه قرار می دهم.
همچنین خبرنگاری پیرامون برنامه های وی در سفرهای استانی و توجه به مشکلات استان ها و شهرهای مرزی کشور پرسید که موسوی گفت: برنامه سفرهای استانی ما به زودی اعلام خواهد شد؛ بنده قصد دارم به تمام استان های کشور سفر کنم و از نزدیک مشکلات کشور را با مردم در میان گذارم؛ حال اگر نتوانیم به همه استان ها سفر کنیم، این به علت کم علاقه گی به آن استان ها نیست بلکه تنها محدویت زمانی می تواند دلیل آن باشد که در این صورت از مردم این استان ها عذرخواهی می کنم.
وی ادامه داد: بدون شک توجه به استان های آسیب دیده ما در زمان جنگ که به پنج استان خسارت های سنگینی وارد شد و بعضا در توسعه ساختاری آنها نیز تاثیرگذار بوده و برای حل شدن مشکلات شان نیاز به برنامه ریزی درازمدت است، وظیفه و برنامه هر دولتی است که روی کار می آید. شنیده ام که آنها مشکلات وسیعی دارند و به طور طبیعی رسیدگی به وضع شان از برنامه های ما خواهد بود. می خواهم در سفرهای استانی کلیات را با مردم در میان بگذارم و در صورت لزوم وارد برخی جزییات شد.
همچنین خبرنگار "برنا" از میرحسین موسوی پیرامون مساله مک فارلین که در سال 1365 مطرح شد، پرسید و گفت اکنون که شما معتقد به ایجاد فضای گردش اطلاعات هستید، چرا مشاورین شما در آن زمان مذاکراتی را با مسوولان آمریکایی داشته اند؟
میرحسین موسوی در این باره گفت: فکر می کنم پس از انتسار خاطرات آقای هاشمی دیگر فضای مبهمی در این باره وجود ندارد که بخواهیم به آن اشاره کنیم. اگر شما به پی گیری این مساله علاقمند هستید، کافی است به برخورد و موضع گیری حضرت امام (ره) نسبت به کسانی که می خواستند از این موضع اسلحه گرفته و شخصیت ها را از بین ببرند، رجوع کنید. این مساله وقتی آشکار شد، در حدی که مقدور بود توسط آقای هاشمی بارها مطرح شد اما اینکه چه فردی یا افرادی مذاکره کردند, مثل آن است که بخواهیم اسامی افراد وزارت اطلاعات را معرفی کنیم،نمیدانم این چه نوع شفافسازی است که در سوال شما مطرح میشود.
این خبرنگار همچنین از فردی نام برد که در ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی مسوولیت دارد اما براساس سوابق او از آشوبگران دانشگاه بوده و سابقه زندان هم داشته است که این با تفکرات شما در بیان گرایش های فعالین ستاد انتخاباتی تان متناقض است که موسوی در جواب این خبرنگار گفت: فکر نمی کنم بیان کردن و متهم کردن فردی که اکنون قدرت دفاع ندارد، با اصول اخلاق اسلامی متناقض است. ستاد ما پول های کلان ندارد، نمی تواند سرچهارراه ها به مردم کاسه آش دهد، نمی تواند برای رای جمع کردن در میان مردم به عده ای پول داده و یا کیسه های سیب زمینی در میان مردم پخش کند.
وی افزود: مساله مهم گرایش کلی و حاکم در ستاد ماست که خط امامی بوده و پایبند اصول انقلاب، قانون اساسی و رهبری است. بدون شک اگر در برخی بخش ها مشکلی ببینم، آن را بررسی کرده و برخورد می کنم. در حال حاضر سایتی وجود دارد که هر چند روز یکبار مصاحبه های نادرستی را به نقل از بنده علیه افرادی دیگر منتشر می کند که گفتیم اگر نام او را بیان کنیم، مهم می شود که در این قضیه ما باید ببینیم چه جریانی و چه افرادی از آنها حمایت می کنند؛ معقتدم این مسایل سوءتفاهم برانگیز است که باید در یک فضای درست اسلامی بررسی و مطرح شود. میرحسین موسوی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر احتمال مطرح شدن عنوان نخست وزیری و در یک رده قرار گرفتن با ریاست جمهوری، گفت: قانون اجازه چنین کاری را به ما نمی دهد. بنده در جلساتی که در گذشته پیرامون این مساله گرفته شد مدافع حفظ نخست وزیری بودم و اینکه رییس جمهور در نقش تشریفاتی ظاهر شود اما در نهایت باید به جایی می رسیدیم که یکی از این دو عنوان حرف آخر را در دولت بزند. آن زمان نظام و مردم تصمیم گرفتند که به جای نخست وزیری، رییس جمهور باشد و اکنون هم تغییر دادن چنین وضعیتی خسارت ها و هزینه های سنگینی را به مردم و جامعه متحمل کرده و به ضرر کشور ما خواهد بود که با آن موافق نیستم.
کاندیدای ریاست جمهوری دهم در پاسخ به سوالي مبنی بر اینکه آیا موافق جداسازی هسته اقتصادی کشور از هسته مرکزی هستید یا خیر؟ گفت: معتقدم بهرهمندیها نباید منزلت سیاسی بیافرینند. اگر بتوانیم بین دستیابی به منزلت سیاسی و بهرهمندیهای اقتصادی خطی بکشیم, راه وسیعی به سمت توسعه پیدا خواهیم کرد.
موسوی ادامه داد: این ايده در دنیا در بين برخی از نحلههای فکری طرفدارانی دارد و آن این است که سیاست داخلی و خارجی ما در احساس امنیت سرمایهگذاران اثر دارد و باید با ملاحظه اثرات بخشهای دیگر را در بخش سرمایهگذاری در نظر بگیریم.
میرحسین موسوی در پایان این کنفرانس با تشکر از حجتالاسلام دعایی مدیرمسئول روزنامه اطلاعات به دلیل در اختیار گذاشتن آمفی تئاتر روزنامه اطلاعات برای برگزاری این کنفرانس عنوان کرد که دولتها میروند و خدمات در کشور باقی میماند، بحثهای امروز هم به این معنا نیست که ما از خدمات مدیران کشور، وزراء، کارمندان و آقای رییسجمهور چشمپوشی کرده باشیم. در این کشور با نیتهای خوب کارهایی صورت میگیرد اما انتخابات است و ما ایراداتی داریم. فکر میکنیم نگاه به این ایرادات امکان تجدید نظر درستی را ایجاد کند.
به گزارش قلمنیوز، نخستوزیر دوران دفاع مقدس بعد از ظهر امروز دوشنبه در نخستین نشست خبری خود پس از اعلام کاندیداتوری در انتخابات ریاستجمهوری، با بیان اینکه این نگاه متاثر از شرایط جهانی و داخلی است، افزود: جامعه ما در چهار سال گذشته تغییراتی داشته است و اتفاقاتی که افتاده است، میتواند در تصمیمگیری مردم موثر باشد.
وی گفت: این تاثیر زمانی است که با تکیه بر کرامت انسانی که یکی از تجلیهای آن در چارچوب یک انتخابات آزاد، عادلانه و رقابتی میتواند بروز کند، در مردم امید به وجود بیاورد و احساس کنند فضایی در این زمینه وجود دارد. بنابراین جزء وظایف اصلی دولت، ملت، همه نهادها، ارگانها و رسانههاست که از یک انتخابات آزاد رقابتی منصفانه حمایت کنند.
موسوی در ادامه با اشاره به انگیزه حضور خود در صحنه و نیز توضیح درباره فعالیتهایش در طول 20 سال گذشته، گفت: سال 68 کار بنده در دولت تمام شد و در آن دوره، تجدیدنظری نیز در قانون اساسی انجام شده بود و خود به خود پست نخستوزیری برداشته شده بود. بنده نه تنها در آن مقطع بلکه در مقاطع قبلی هم فکر میکردم که ما انقلاب کردیم که افراد در یک پست و مقام، همیشگی و جاودانی نباشند.
وی با اشاره به اینکه بنا بر قانون اساسی، امید بود که سلیقههای گوناگونی به صحنه بیایند، گفت: من معتقدم اگر این قوانین به درستی رعایت شوند، هر عقیده و فکری میتواند وجود داشته باشد زیرا یک نظام در طول زمان تثبیت میشود و هیچ مسئولی هم نمیتواند روی کار بیاید مگر اینکه تفاوتهایی با فرد قبلی داشته باشد. ابتدا برادر بزرگوارمان آقای هاشمی تشریف آوردند و بعد هم آقای خاتمی تشریف آوردند که من هم در سال 76 همان نظر را داشتم.
موسوی در ادامه افزود: هیچگاه این نگرانی را نداشتم که فردی از جناح راست یا چپ به روی کار بیاید. هرچند ممکن بود که خودم گرایش خاصی داشته باشم، اما اصل را در خود نظام میدانستم و اعتقادم این بود که هر چند به صورت سینوسی ولی کشور به پیش خواهد رفت. اگر کسی در کاری افراط میکرد، فرد بعدی تلاش میکرد، آن را تعدیل کند. در انتخابات ریاست جمهوری نهم هم افراد گوناگونی آمدند و انتخابات انجام شد.
موسوی گفت: آنچه در دوره جدید من را به سمت حضور راند و از هفت - هشت ماه پیش که بحث انتخابات ریاستجمهوری مطرح بود، هر وقت از من در این مورد سؤال میشد، بر خلاف همیشه جواب نه، ندادم، این بود که احساس کردم خود آن قواعد و قوانین در حال آسیب خوردن و از بین رفتن است و این انگیزه ورود من بود و از همان ابتدا که این بحثها مطرح شده بود نیز این فکر را داشتم اما هر چه زمان گذشت بر این فکر خود مصرتر شدم.
وی با بیان دلایل حضور خود برای انتخابات ریاست جمهوری گفت: یکی از مهمترین دلایل حضور من، مسأله قانونگریزی است. اجرای قانون هر چند در شکل صوری، قدم اول برای حفظ و حراست از کرامت انسانی و حفظ منافع ملی است.
موسوی با بیان اینکه وقتی شرایطی ایجاد کنیم که قانونگریزی نه یکبار بلکه بارها تکرار و تبدیل به رویه شود باید نسبت به نظام خود احساس خطر کنیم ادامه داد: ممکن است قانونگریزی با نیت خوب هم صورت گرفته باشد اما فکر میکنم هیچ مسالهای بالاتر از اجرای قانون نباشد.
وی دومین دلیل عمده حضور خود در انتخابات ریاست جمهوری را برهم خوردن ساختارهای تصمیمگیری در کشور عنوان کرد و گفت: مسأله دوم به هم زدن ساختارهایی در سیستم تصمیمگیری است که به هم خوردن آنها امکان تصمیمگیری عقلانی را در کشور از بین میبرد و حفظ این ابزارها بسیار مهم است. وقتی در نظام تصمیمگیری درست را به هم بزنیم امکان تصمیمگیری درست در شرایط پیچیده را از دست میدهیم و به قهقرا میرویم.
موسوی با بیان اینکه دلیل بعدی، مسأله عدم شفافیت گردش اطلاعات در کشور بود، گفت: بنده نه یک بار، نه دوبار، نه ده بار بلکه بارها این مسأله را دیدهام که مردم، نخبگان و همه قشرهای ما با آمارهای متفاوتی مواجه شدهاند و امکان تشخیص درست را از دست دادهاند. وقتی گردش آزاد اطلاعات در کشور وجود نداشته باشد امکان تصمیمگیری درست از بین میرود و یکی از اساسیترین حقوق ملت از آنها سلب میشود.
سیاست های اجرایی در زمان جنگ، در بسیاری از کشورها آزموده شده بود
موسوی در ادامه به پرسش و پاسخ با خبرنگاران، در پاسخ به سوال روزنامه اطلاعات در باره اینکه ذهنیت مردم از موسوی به زمان جنگ برمی گردد و به نوعی سیاست اقتصاد کوپنی را تداعی می کندو اکنون چه سیاستی در زمینه اقتصادی اتخاذ خواهد شد گفت: من بارها گفتم شرایط جنگ این سیاست ها را ایجاب می کرد و این به کشور ما منحصر نیست و همه کشورها ی در جنگ در صورتی موفق بودند که بر اقتصادشان نظارت داشته باشند و یکی از نمونه های آن کشور انگلستان است . من بارها گفتم انگلیسی ها حتی ورود و خروج کالا ها را تحت کنترل داشتند. ژاپن قیمت ارز را در کشورش زمانی شناور کرد که 20 سال از جنگ گذشته بود.
پس از جنگ با توجه به شرایط جدیدو درآمدهای ارزی و فعال شدن 5 استانی که به دلیل جنگ از مدار تولید کنار رفته بود سیاست های جدیدی اتخاذ شد و کارهایی شروع شد و سیاست های اقتصادی به اصول و بنیادهایی بر می گردد و تحت شرایط مختلف سیاست ها عوض می شود. در شرایط جدید قرار نیست سیاست های زمان جنگ دنبال شود.
وی در مورد راه حل های اقتصادی گفت : در این زمینه در برخی زمنیه ها اجماع هست و در برخی زمینه ها اختلاف نظر وجود دارد. الان بیش از 1000 نفر دکترای اقتصاد داریم و با تکیه بر آنها برنامه های خوبی می توان داشت.
وی ادامه داد اگر از من سوال می کنید در قدم اول چه کاری باید صورت بگیرد می گویم قدم اول ایجاد ثبات مدیریتی در کشور باید ایجاد شود و نگاهی به بودجه بیاندازد و تغییراتی را در آن ایجاد کند و در قدم های بعدی راه اندازی تولید و امید دادن به مردم ، بخش خصوصی و نیروی کار را باید در دستور کار قرار داد. وی کنترل افزایش نقدینگی و ثبات ارزش پول کشور را از دیگر سیاست ها دانست و گفت: دشوارترین مشکل دولت تورم و بیکاری است و این جز با نگاه نو به بخش خصوصی و تولید حل نمی شود.
دفاع از آزادی کانال های تلوزیونی
موسوی در ادامه در پاسخ به سوال مهر درباره آزادی تلویزیون های خصوصی گفت: من در مجلس بازبینی قانون اساسی سال 68و سخنگوی اجرایی آن مجلس بودم جزو مواردی که از پیشنهادات بنده بود و من از آن دفاع کردم ازادی کانال های تلویزیونی با مدیریت نظام بود و هنوز هم اعتقادم عوض نشده در آن جلسه یکی از دوستان گفت شما می خواهید همه چیز را دولتی کنید و این که باید دولتی باشد می خواهید خصوصی کنید و این موضوع رد شد. وی تاکید کرد: من هنوز بر ایده گذشته اصرار دارم با توجه به گسترش فضای رسانه ای جهان امروز حتی در عراق که کشور همسایه ماست این موضوع دیده شده و ما امکان حرکت در فضای رسانه ای نداریم مگر اینکه ازادی عمل داشته باشیم ولی هر تغییری در این زمینه با توجه به قانون اساسی صورت خواهد گرفت و باید به قانون اساسی رجوع کنیم این قانون در اصل 44 زاویه هایی را باز می کند. شاید باید منتظر بازنگری هایی باشیم و من در این زمان ها از این ایده دفاع می کنیم.
منتظر تغییرات در سیاست های عملی امریکا هستم
موسوی در پاسخ به سوال خبرنگار الجزیره در باره رابطه ایران و آمریکا و موضع گیری های اخیر باراک اوباما گفت : لحن اوباما نسبت به رییس جمهور قبلی تفاوت کرده و منتظر می مانم که ببیینم این تفاوت ها چه تغییرات عملی در سیاست های آمریکا خواهد داشت البته سخنان اخیر اوباما در پراگ بر سخنان نوروزی سایه انداخته و وی اتهاماتی را متوجه ایران کرده و ادامه این اتهامات می تواند بر ارتباط ایران و آمریکا سایه اندازد ما منتظریم ببینیم قدم های بعدی به کجا خواهد کشید.
گشت های ارشاد را جمع آوری می کنم
موسوی در پاسخ به سوال خبرنگار اعتماد که پرسید«شما نخست وزیر دورانی بودید که دوران بگیر و ببند بود اگر شما رییس جمهور شوید با طرح امنیت اجتماعی و طرح های مشابه چگونه برخورد می کنید و سوال دوم اینکه موضع شما درباره تحزب چیست آیا به احزاب در کابینه سهم می دهید یا خود را فراحزبی می دانید؟» گفت: پروژه امینت اجتماعی اثرات سوء دارد و تامین کننده اهداف نظام ما نمی باشد و همه مسایل اجتماعی با تکیه بر مزیت های ما در اعتماد به جوانان و زنان باید تهیه شودو به صورت آمرانه و خشن هر نوع برخوردی که داشته باشیم آثار مثبتی نخواهد داشت. وی تاکید کرد: بخشی از برخوردها اساسا موضوعیت نداردو با سو نیت انجام می شود و این به حساب نظام گذاشته شود و من این گشت ها را جمع خواهم کرد.
به تحزب اعتقاد دارم/ مشکلات کشور ناشی از نبود احزاب قوی است
وی درباره تحزب گفت: من رییس دفتر سیاسی حزب جمهوری اسلامی بودم و اهمیت تحزب را می دانم و یکی از کاستی های کشور نبود حزب های قوی است و بخشی از مشکلات انتخابات های ما به این مساله بر می گردد. اگر در زمینه حزب پیشرفت داشتیم مشکلات کمتری بود و اگر احزاب امیدوار باشند که در آینده می توانند سهمی در انتخابات داشته باشند برای ملت خودشان برنامه ریزی می کنند و نیروی انسانی تربیت می کنند. وی ادامه داد، معتقدم در این زمنیه ضعف داریم و باید مشکلاتش را حل کنیم در این زمینه باید تشکل های سیاسی قوی در چارچوب قانون اساسی شکل بگیرد اما من مساله اعتقاد به تحزب را مساوی سهم دادن به احزاب نمی دانم اگر از سلیقه من درباره گزینش مدیران سوال شود می گویم هر کسی که بتواند به کشور خدمت کند باید از او استفاده کرد من مخالف تغییرات اساسی در نیروهای وزارت خانه ها و تغییرات کامیونی نیروها هستم و باید از مدیرانی با تجربه قدیمی استفاده کرد و مدیران جدید را جذب کرد. من در زمان جنگ این کار را می کردم. در دولت من در زمان جنگ 9 نفر بودند که کاملا با مشی کلی دولت مخالف بودند و ما هم اطلاع داشتیم اما با هم برای اعتلای کشور کار می کردندو نتایج خوبی می گرفتیم در آینده هم اینگونه خواهد بود.
نمی توانم با افراد ساختار شکن کنار بیایم و هیچ وقت هم در مقابل آنها سکوت نکرده ام
موسوی در پاسخ به خبرنگار فارس که پرسید، علت سکوت شمانسبت به ساختارشکنی هایی که درباره دین و خط امام صورت گرفت چیست و خط قرمز شما با گروه های سیاسی و احزاب در کجاست؟» گفت: شرایط اوایل انقلاب به گونه ای بود که شهید بهشتی می توانست با کیانوری و دکتر پیمان و نماینده چریک های فدایی خلق مناظره کند و با استدلال فضایی را در کشور باز کند. بنده ان مناظره ها را به این معنا نمی گیرم که اقای بهشتی افکار خود را به سطح حزب توده تقلیل می داد بلکه اینگونه بود که ایشان به برهان خود انقدر اعتقاد داشت که به مصاف یک اندیشه می رفت. وی ادامه داد، درکشور ما ممکن است ساختار شکنی را اینگونه تعبیر کنیم که کسی می خواهد با نظام بجنگد که حساب او با دستگاه های امنیتی است اما ممکن است کسی اعتقادش را به نظام از دست داده باشد اما در چهارچوب قانون عمل کند ما حق نداریم مثل کسی که از مدار شهروندی خارج شده با او مواجه شویم. وی تاکید کرد، من نمی توانم با افراد ساختار شکن کنار بیایم و هیچ وقت هم سکوت نکردم . من در همین 20 سال دست کم سالی یک تا دو سخنرانی داشتم و مواضعم را بیان کردم و بر اساس همان مواضع عمل می کنم و در اطلاعیه ای که دادم این اصول را به صراحت مطرح کردم و در آینده هم بر همین اصول متکی خواهم بود. موسوی گفت : من برای خودم قید درست نمی کنم و اینگونه نیست که سریع خط قرمز بکشم و افراد به غیر نظام یا خودی و غیر خودی تبدیل کنم من با اصلاح طلبان و اصولگرایان ارتباط قوی دارم و گفتم من اصلاح طلبی هستم که دایم به اصول رجوع می کنم و دستم را به کسانی که قانون اصول و نظام را قبول دارند دراز می کنم هنوز می گویم بسیج مدرسه عشق است و در عین حال می دانم در میان شعارهای اصلاح طلبی هم شعارهای زیبایی هست و به معنای این نیست که تایید آن شعارها اصول را نفی می کند.
یکی از آسیب های ما در سیاست خارجی افراط و تفریط هاست
در ادامه خبرنگار خبرگزاری فرانسه از او پرسید، گفته می شود شما شخصیت میانه رویی دارید چه کارهایی انجام خواهید داد که چهره جمهوری اسلامی نه افراط و نه تفریط باشد و نظر شما درباره هولوکاست چیست؟
موسوی پاسخ داد، یکی از آسیب های ما در سیاست خارجی افراط و تفریط هاست در جایی ما تند رفتیم و در جایی مجبوریم کند برویم و این جریان ها به منافع ما لطمه جدی زده است درباره هولوکاست اسلام کشتن یک فرد را بر نمی تابد و این چهره اسلام است. بحث هولوکاست بحث اینکه چه تعداد یهودی بودند نیست بحث این است که آیا از هولوکاست که جنایتی اتفاق افتاده فلسطینی ها چه گناهی دارند و چرا باید تقاص جنایت نازی ها را پس بدهند اگر از این منظر نگاه کنیم خواهیم دید که ما مطابق همه هنجارهایی که بشریت به آنها معتقد است صحبت می کنیم.
گمان نمی کنم کسی به اندازه من با گرایش های جوانان اشنایی داشته باشد
وی در پاسخ به سوال ایسنا که پرسید :«برخی منتقدان می گویند آقای موسوی در 20 سال گذشته ارتباطی با جوانان نداشته و آیا جونان نسل سوم آقای موسوی را می شناسند ؟ گفت: بین نسل های مختلف امکان گفت و گو قایل هستیم و من می توانم چنین ارتباطی را برقرار کنم من در ده سال گذشته در فرهنگستان هنر بودم و با جامعه میلیونی هنرمندان ارتباط داشتم و مهمترین استفاده کنندگان کالاهای فرهنگی ما جوانان هستند و گمان نمی کنم افرادی که تا این اندازه به گرایش های جوانان اشنایی دارند به اندازه من باشند یکی از مشغله های روزانه من درباره جوانان بود.
وی ادامه داد، به نظر من مهمترین مساله جوانان این است جوانان بیش از همه متاثر تغییراتی هستند که در جامعه رخ می دهد و نوع برخورد ما به این تغییرات بسیار مهم است برخی در جهت بستن تغییرات جهانی حرکت می کنند در حالی که این رویه موجب انباشت مسایل پشت یک سد می شود ودر صورت شکست آن خطرات جدی کشور را تهدید می کند که یکی از مهمترین آنها جدایی جوانان از نظام است.
مشکل از اینجا شروع می شود که عده ای را خودی و عده ای را غیرخودی می نامیم
وی اظهار کرد: ما باید ماهیت تغییرات را بفهمیم قدرت ماهواره ها و رسانه ها را درک کنیم ، به دهکده جهانی توجه کنیم و در عین حال سعی کنیم تغییرات را مدیریت کنیم. یکی از مشکلات ما در مورد جوانان این است که اعتماد ما به جوانان کم شده و به محض اینکه کمی ظاهر آنها با ما تفاوت می کند هزار سو ظن در ذهن ما برانگیخته می شود. مورد دیگر این است که نهاد خانواده در کشور ما هنوز مهم است و همه متعلق به خانواده های بزرگی هستم . خانواده ها بزرگترین کنترل کننده سلیقه های گوناگون هستند. مشکل از اینجا شروع می شود که ما در یک خانواده بزرگ عده ای را خودی و عده ای را غیرخودی می نامیم و نتیجه آن نوعی جدایی بین نسل های گوناگون است در حالی که در نهادهای سنتی که از ارزش های زیبای مذهبی متاثر هستند این جدا سازی ها وجود نداد.
باید به جوانان اعتماد کنیم و بدانیم آنها کشور خودشان را دوست دارند
وی ادامه داد، آیا یک گشت امنیتی می تواند جوانان ما را حفظ کند یا پدربزرگی که سعی دارد نوه هایش را حفظ کند؟ من معتقدم ما بخشی از نهادهای سنتی را از دست می دهیم و برای اعتماد سازی باید به جوانان اعتماد کنیم و بدانیم آنها کشور خودشان را دوست دارند و سعی کنیم نظام ارتباط قوی با این نسل ایجاد کند.
موسوی تاکید کرد، این نسل فرزندان همان پدرانی هستند که دفاع مقدس را پیش بردند امروز جنگ نیست اما کشور مسایل دیگری دارد اگر اول انقلاب به جوانان اعتماد نمی کردیم ان همه نیرو در جبهه ها نداشتیم الان هم باید به فرزندان همان جوانان اعتماد کنیم
علاقمندم از نظرات همه شخصیت ها با هر گرایشی استفاده کنم
در ادامه کنفرانس مطبوعاتی میرحسین موسوی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران این سوال را مطرح کرد که در صورت انتخاب از با توجه به اینکه مشاور آقایان هاشمی و خاتمی بودید آیا برای مشاوره گرفتن از آنها استفاده می کنید یا نه؟
به گزارش "کلمه" موسوی در پاسخ به این سوال گفت: انتخابات فصلی برای تجدید نظر ملت ها نسبت به گذشته و آینده است. چه بسا واسطه ای برای نزدیک کردن نیروها و ایجاد وحدت در جامعه باشد. در مورد اقای خاتمی و آقای هاشمی به مشاورت این دو افتخار می کنم و هر کسی هم که رییس جمهوری باشد با طیب خاطر نظراتم را به ایشان اعلام کنم. من در آینده جرات نمی کنم به آقای خاتمی پیشنهاد شغلی بدهم هر چند از کمک ایشان استفاده خواهم کرد و انتظار دارم پیش از انتخابات نیز ما را مساعدت کنند و از مشورت های ایشان استفاده خواهم کرد. همانگونه که علاقمندم از نظرات همه شخصیت ها با هر گرایشی استفاده کنم.
اول انقلاب نظارت استصوابی نداشتم و این بعدها به قانون تبدیل شد
خبرنگار دنیای اقتصاد نظر مهندس موسوی را درباره برگزاری انتخابات در ایران و نظارت استصوابی پرسید و گفت: در انتخابات دوره هفتم 80 نفر از نمایندگان رد صلاحیت شدند موضع شما درباره چنین نظارتی چیست ؟ وی سوال دیگری مطرح کرد و گفت: شما فرمودید برنامه دارید که به بخش خصوصی امید بدهید ، برنامه عملیاتی شما در این زمینه چیست ؟
موسوی در پاسخ به این سوال گفت: ما اول انقلاب نظارت استصوابی نداشتم و این بعدها به قانون تبدیل شد. این سوال دو بخش دارد و من با کنار گذاشتن آنها جواب می دهم.
موسوی گفت: رییس دولت موظف است به قوانین عمل کند حتی اگر به آن اعتقاد نداشته باشد دوم اینکه رییس دولت می تواند به قانون اعتقاد نداشته باشد و اقدام کند که تحولی ایجاد کند و قوانین را به سمت مطلوب سیر دهد من به این روش اعتقاد دارم .
در مورد مجلس هفتم هم صریحا نظرم را اعلام کرده بودم و می توان به اسناد موجود مراجعه کرد.
نباید دنبال مافیای نفتی خیالی باشیم
وی ادامه داد: ما باید فضای کسب و کار را بهتر کنیم و اراده ای قوی می طلبد و نیازمند همکاری همه قوا هستیم. ما باید جلوی فساد مالی را بگیریم اما منظور من این نیست که باید دنبال مافیای نفتی خیالی باشیم اما با روش های اجرایی و مصوبات می توان زمینه های جرم خیری را کم کرد و در نهایت اگر فاسدی پیدا شد با همکاری قوه قضاییه باید عمل کرد.
وقتی ما در سه سال سه رییس بانک مرکزی عوض کنیم طبیعی است که سرمایه گذار داخلی و خارجی حاضر به مشارکت نیست
میرحسین موسوی ادامه داد : بخش خصوصی از شناور بودن سیاست ها می ترسد. کسی که زحمت کشیده و با خون دل سرمایه ای جذب کرده با وجود سیاست های شناور نمی تواند سرمایه گذاری خوبی داشته باشد وقتی ما در سه سال سه رییس بانک مرکزی عوض کنیم طبیعی است که سرمایه گذار داخلی و خارجی حاضر به مشارکت نیست. من حمایت از تولید کننده داخلی را نیز به عنوان یکی از برنامه ها دنبال خواهم کرد در دوران جنگ هم این برنامه را دنبال می کردم. برای همه ما باید دردناک باشد که پسته کالیفرنیایی در آجیل ما باشد امروز همه خبر دادند که صادرکنندگان خارجی مستقیم با کارخانه هایی که سالها رشد کردند تماس می گیرند که تولید را متوقف کرده و کالاهای آنها را به فروش برسانند.
تلاش می کنم اعتماد سازی کنم و بدبینی های تصنعی مربوط به موضع گیری های افراطی را از بین ببرم
موسوی در پاسخ به سوال خبرنگار جام جم که پرسید سیاست خارجی شما چگونه است و دولت نهم نگاه به شرق را مطرح کرد حال شما چه برنامه ای دارید؟
پاسخ داد: ما به دنبال تامین منافع ملی به صورت حداکثری هستیم و این کار نباید همراه با زیاده روی ها و تندروی ها بشود که به ما لطمه بزند، همچنین من سیاست تنش زدایی را در پیش خواهم گرفت و تلاش می کنم اعتماد سازی کنم و بدبینی های تصنعی و مربوط به موضع گیری های افراطی را از بین ببرم. درباره رابطه شرق یا غرب آنچه تعین کننده است حفظ منافع ملی ماست و ما می خواهیم با همه کشورها چه شرق و غرب ارتباط داشته باشیم.
به ظرفیت سازی برای روابط جدید نیاز داریم/بهتر است به سمت دوستی با ملت ها پیش برویم
به گزارش "کلمه" موسوی ادامه داد: بنده در صحبت های اخیر اشاره کردم کشوری در صحنه جهانی می تواند موثر باشد که با دست پر به این مصاف برود. وی با ذکر مثال آمریکا گفت: قدرت بزرگی است و با ما مشکل دارد و می خواهد با ما برخورد کند ولی اول با اروپا هماهنگ می کند اما ما که می خواهیم درباره دنیا عمل کنیم چه متحدانی داریم؟ چقدر از مزیت های نسبی که در منطقه داریم استفاده کردیم؟ برنامه روشن برای ایجاد ارتباط خلاق و سازنده با کشورهای همسایه و آسیای مرکزی و قفقاز که مناطق تاریخی برای حضور ما هست نداریم. ما حتی در سازمان همکاری های شانگهای حضور روشنی نداریم. وی خاطظرنشان کرد: البته ما دوستان محکمی داریم که باید آنها را به عنوان سرمایه حفظ کنیم و روابطمان را با آنها تقویت کنیم اما در عین حال به ظرفیت سازی برای روابط جدید نیاز داریم . دولت بعدی هر که باشد بهتر است به سمت دوستی با ملت ها پیش برود و تنش ها را از بین ببرد و این برای توسعه داخلی ما بسیار حیاتی است.
موضع ما رفتن برای ساخت تسلیحات هسته ای نیست
وی در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری اسپانیا در مورد مسایل هسته ای پاسخ داد: در نخستین سال های انقلاب بحث راه اندازی نیروگاه بوشهر وجود داشت حتی رژیم سابق قرار بود در رابطه با انرژی هسته ای با فرانسوی ها همکاری داشته باشند اما در سال های بعد از انقلاب این قراردادها نقض شد. در سال های بعد هم ما در نخست وزیری و هم در زمان دولت آقای هاشمی تلاش های زیادی انجام شد که کارهای قبلی به ثمر برسد اما از هر در وارد شدیم نشد و با کارشکنی کشورهای غربی مانند روسیه چین و آرژانتین مواجه شدیم. وی تاکید کرد اگر به انرژی هسته ای نمی پرداختیم به نوعی تصمیم به عقب گرد بود بنابراین مقرر شد برای رسیدن به تکنولوژی های برتر روی پای خود بیاستیم . زمان آقای خاتمی کار جدی شروع شد و تکنولوژی در این زمینه پیش رفت تا پایان دوره ایشان کار پیشرفت زیادی کرده بود در همان دوران بحث تعلیق مطرح شد تا راه حلی برای رفع شبهات ارائه شود، در سال های بعد تعلیق شکسته و مجتمع اصفهان راه اندازی شد. تصمیم کل نظام این است که باید این تکنولوژی را داشته باشیم ، عوارض عقب نشینی بسیار گسترده خواهد بود ما نباید عقب نشینی کنیم به همان اندازه که مساله عقب نشینی در جریان ملی شدن صنعت نفت در سال 1330 اهمیت داشت. موضع ما رفتن برای ساخت تسلیحات هسته ای نیست.
موسوی ادامه داد: ما جزو نخستین کشورهایی بودیم که تعهد نامه را امضا کردیم و الان هم به تعهداتمان پای بند هستم و مساله پیشرفت در این زمینه از مساله تسلیحات جدا شود و در این زمینه به اعتماد سازی بیشتری نیاز داریم و اگر این دو مساله به هم گره بخورد که الان اینگونه است حل مساله دشوار خواهد بود، موضع من در این زمینه کم کردن هزینه ها با مقاصد صلح آمیز است.
در همه برنامه و از جمله سند توسعه باید اصول سند چشم انداز رعایت شود
در ادامه خبرنگار جمهوری اسلامی از موسوی پرسید، مجموعه اقدام هایی که در 4 سال گذشته انجام شده و شما به آنها انتقاد داشتید ناشی از نگاه خاص دولتمردان به مسایل سیاسی است حال همین رویکرد در حال تدوین برنامه 5 توسعه است که شما در صورت انتخاب به عنوان رییس جمهور آینده ملزم به اجرای آن هستید با برنامه 5 توسعه تدوین شده دولت نهم چه خواهید کرد ؟
موسوی در پاسخ به این سوال گفت: برنامه پنجم مشابه با اصول برنامه چهارم تدوین شده است و این اصول متاثر از برنامه چشم انداز 20 ساله است در همه برنامه و از جمله سند توسعه باید این اصول رعایت شود، نحوه برخورد مجلس با لایحه یارانه ها هم این نوید را می دهد که مجلس برای توجه به این اصول در برنامه دقت لازم را داشته باشد.
حضور کروبی به فضای گفتگو در جامعه کمک کرده است
در ادامه خبرنگار پرس تی وی از موسوی پرسید چه میزان احتمال می دهید که شما و آقای کروبی به توافق برسید و یک نفر به عنوان کاندیدا معرفی شود که موسوی پاسخه داد : ایشان از برادران بزرگوار ماست و فردی مستقل و شناخته شده هست و مواضع خودشان را دارند به هر حال این تصمیم فردی و مربوط به بنده نیست حضور ایشان به فضای گفت و گو در جامعه کمک کرده و اگر یکی از اهداف ما جلب ارای زیاد و روشنگری باشد حضور تک تک کاندیداها مغتنم است و ما از بودن ایشان در صحنه خوشحال هستیم اما اینکه نهایت کار به کجا بیانجامد باید منتظر باشیم و نتیجه هرچه باشد امیدواریم به نفع مردم باشد.
اعتقادم این است که محدودیت ها پاسخ نمی دهد
خبرنگار نیویورک تایمز نیز با اشاره به فضای بسته کشور نسبت به گذشته پرسید آیا می خواهید این فضا را باز کنید و با توجه به فشارهای زمان آقای خاتمی چگونه این کار را می کنید ؟
موسوی پاسخ داد : من تاکید کردم اجرای صوری قانون مقدمه ای برای تحول عمیق است. شما انتشاراتی را در نظر بگیرید که 20 سال سرمایه گذاری کرده و با سختی سرمایه جمع کرده اما وقتی چند جلد از کتاب هایی که با سلیقه شما جور نیست را توقیف می کنید چه اتفاقی می افتد ؟ وقتی این انتشاراتی در معرض ورشکستگی قرار می گیرد اتفاقی که در سال های گذشته شاهد بودیم اما اگر رعایت قانون کنیم و به کتابی که یک بار مجوز گرفته اجازه بدهیم مشکلی پیش نمی آید و او به کارش ادامه می دهد. وی ادامه داد در مورد فضای مجازی هم اگر قانون را آنچنان که هست رعایت کنیم زمینه برای باز شدن مستعد است. روش من اجرای دقیق قانون در این زمینه هاست اعتقادم این است که محدودیت ها پاسخ نمی دهد و مدیریت فضای سیاسی و فرهنگی کشور با مزیت های تمدنی و فرهنگی و اعتماد به مردم و سرمایه اجتماعی این قدرت را به ما می دهد که جریان توسعه یافتگی را تشدید کنیم .
در مساله فلسطین باید به آرای مردم رجوع کنیم
موسوی در پاسخ به خبرنگار تهران تایمز که پرسید اگر رییس جمهوری بعدی ایران باشید از تشکیل دولت فلسطین در مرزهای 1967 حمایت می کنید یا خیر گفت:
موضع ما درباره مساله فلسطین با هنجارهای بین المللی همساز است و ما به آرای مردم رجوع می کنیم فلسطین سرزمین شناخته شده ای است و بر اساس نرم هایی که در جهان هست و کنوانسیون ها می توان مشکل فلسطین را حل کرد. تا مساله به این شکل حل نشود بحران اسرائیل باقی می ماند.
میرحسین موسوی در ادامه نشست مطبوعاتی امروز با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا مبنی بر اینکه آیا شروط شما برای حضور در انتخابات محقق شده که تصمیم به کاندیداتوری گرفته اید و اینکه آیا با بزرگان نظام و رهبری در این زمینه مشورت داشته اید، گفت: در سال های گذشته میل به حضور در انتخابات نداشتم ولی اکنون توانایی هایی در خود دیدم که کاندیدا شدم و راه را ادامه خواهم داد. پیرامون حضور در انتخابات با کسی مشورت نکردم؛ البته مقام معظم رهبری به من وقت دادند که خدمت ایشان خواهم رسید. فکر نمی کنم کار خلافی کرده باشم و بدون شک ایشان از حضوربنده یا هر شخص دیگری ناراحت نمی شوند، بلکه خوشحال خواهند شد.
به گزارش کلمه، وی درپاسخ به سوال خبرنگار سایت خبری عصر ایران، پیرامون نوع فعالیت ستاد انتخاباتی اش و ضعف های احتمالی آن، گفت: ستاد ضعیف نیست؛ روش ما نوع کار ستادهای دیگر متفاوت است؛ ما با پول کار نمی کنیم؛ اساس کار ما بر این نیست که با هزینه چند ده میلیارد تومانی در صحنه حضور داشته باشیم. فکر می کنم چاپ و پخش تصاویر بزرگ از کاندیدا در سطح شهر می تواند حداقل در درازمدت ذهنیت بدی در میان مردم ایجاد کند و البته از نظر زیبایی شناختی هم سالم نیست. این مساله می تواند باعث ایجاد احساس سرکوب و دلزدگی میان مردم شود؛ ضمن اینکه هزینه گزافی هم دارد. وی با بیان اینکه شعار ستادمان "هر شهروند یک ستاد است", گفت: در مورد استفاده از نیروهای سایر ستادها مثلاً ستاد آقای خاتمی حق انتخاب آنها باز است، ولی آنچه که مشخص است در هفتههای اخیر استقبال از ستاد در حال افزایش است و در حد وسیع مشغول فعالیت هستیم و بسیاری از این مباحثی که مطرح میشود ناشی از اختلاف روشها در اداره ستاد است.
میرحسین موسوی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا حضور شما به منزله ایجاد گفتمان جدید در عرصه سیاسی کشور است، خاطر نشان کرد: معتقدم باید برای وحدت صفوف ملت و اتحاد بیشتر گروههای اجتماعی تلاش بیشتری کرد و این مساله سرمایه بزرگ فعالیت ما است.
وی ادامه داد: معتقدم زنده کردن بخشی از شعارهای اول انقلاب نیاز جامعه ماست و با این شعارها میتوان بسیاری از مسايل و مشکلات را حل کرد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه اعتماد ملی که پرسید حضور شما در عرصه انتخابات، ورود یک گفتمان جدید است؛ آیا در آینده این جریان سیاسی را اداره خواهید کرد؟ گفت: گروه های سیاسی شعارهایی داشته و پشت این شعارها صف بندی می کنند؛ اما در بسیاری از موارد، متن جامعه متفاوت از گروه های سیاسی است. اگر به متن جامعه رجوع کنیم، ویژگی های خوبی از اصلاح طلبی را در آن می یابیم و این جامعه در عین حال به اصول پایبندی دارد.
خبرنگار روزنامه حیات نو از میرحسین موسوی خواست تا توضیحات بیشتری درباره موضع گیری اش نسبت به قضیه هولوکاست دهد که وی در این باره گفت: پیرامون قضیه هولوکاست صحبت های لازم انجام شد اما در عین حال این سوال مطرح است که در این اتفاق چند نفر و چه کسانی کشته شده اند که طبق اعتقادات دینی و ملی ما کشته شدن هر بی گناهی جدا از آیین و مذهب او محکوم است. همچنین باید پرسید اگر هولوکاستی در کشور آلمان بوده است، این مساله چه ربطی به مردم مظلوم فلسطین دارد؟ چرا جهان غرب درباره این چنین کشتارهای جمعی و نسل کشی ها در غزه ساکت است؟ آیا این اتفاقات خود هولوکاست دیگری را پدید نمی آورد؟ اگر بحث این باشد که دولت های غربی از قضیه هولوکاست سوءاستفاده کرده و مردم مظلوم فلسطین را قتل عام کنند، بنده موافق چنین مساله ای نیستم و آن را مخالف اعتقادات اسلامی مان می دانم.
این خبرنگار همچنین پرسید در صورت انتخاب، آیا حاضر هستید با "اوباما" رییس جمهور آمریکا، برای ایجاد روابط بین دو دولت، مذاکره کنید که میرحسین موسوی پاسخ داد: همانطور که در صحبت های قبلی هم پیرامون این مساله صحبت شد، فکر می کنم لحن تبریک سال نو رییس جمهور آمریکا نسبت به موضع گیری های گذشته این دولت متفاوت بود اما وی در صحبت های اخیر خود مطالب دیگری را بیان کرد که بر اظهارات شان در عید سایه انداخت؛ ممکن است در آینده هم باز صحبت های دیگری را مطرح کنند که متفاوت تر از اظهارات قبل باشد. همینطور با بررسی هایی که ما در گذشته انجام دادیم، کارشکنی های بسیاری از دولت آمریکا در اقدامات عملی اش در کشورهایی چون عراق و افغانستان وجود دارد که با اظهارات مقامات آنها سازگاری نداشته است. حال باید در آینده صبر کرده و مطالعه کنیم که تفاوت های کنونی تا چه اندازه واقعی است؛ به هر ترتیب ما هم به مانند دولت های دیگر اکنون در ایجاد روابط با آمریکا باید ببینیم این تعاملات تا چه به سود منافع ملی کشور و چه اندازه به ضرر آن است. این یک مساله طبیعی بوده که سیاستمداران آمریکایی هم مدنظر خواهند داشت.
میرحسین موسوی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار روزنامه آرمان درباره برنامه های او برای مبارزه با اعتیاد، گفت: بحث اعتیاد از اول انقلاب هم به عنوان یکی از مهمترین خطرها برای جامعه ما مطرح بود که جلساتی هم برای این موضوع برگزار شد و مباحثی چون ترانزیت مواد مخدر و... هم مطرح شد و عده ای آن زمان پیرامون این مساله کار کردند، منتها یکسری مشکلاتی در هماهنگی بین قوا برای حل این مساله وجود داشت.
وی افزود: متاسفانه در سالهای اخیر به هیچ وجه این جلسات تشکیل نشده است و در کنار آن به دلیل فراوانی این مشکل به نوعی به این مریضی عادت کردهایم. نمیخواهم زحماتی که برای مقابله با این پدیده شوم شده است، دست کم گرفته شود ولی معتقدم در سطح ملی حساسیتها نسبت به این مساله کم شده است. معتقدم اگر به این مساله در کنار دیگر مسایل مهم کشور از جمله بیکاری باید توجه شود در این زمینه راهکارهایی وجود دارد که قطعا آنها را مورد توجه قرار می دهم.
همچنین خبرنگاری پیرامون برنامه های وی در سفرهای استانی و توجه به مشکلات استان ها و شهرهای مرزی کشور پرسید که موسوی گفت: برنامه سفرهای استانی ما به زودی اعلام خواهد شد؛ بنده قصد دارم به تمام استان های کشور سفر کنم و از نزدیک مشکلات کشور را با مردم در میان گذارم؛ حال اگر نتوانیم به همه استان ها سفر کنیم، این به علت کم علاقه گی به آن استان ها نیست بلکه تنها محدویت زمانی می تواند دلیل آن باشد که در این صورت از مردم این استان ها عذرخواهی می کنم.
وی ادامه داد: بدون شک توجه به استان های آسیب دیده ما در زمان جنگ که به پنج استان خسارت های سنگینی وارد شد و بعضا در توسعه ساختاری آنها نیز تاثیرگذار بوده و برای حل شدن مشکلات شان نیاز به برنامه ریزی درازمدت است، وظیفه و برنامه هر دولتی است که روی کار می آید. شنیده ام که آنها مشکلات وسیعی دارند و به طور طبیعی رسیدگی به وضع شان از برنامه های ما خواهد بود. می خواهم در سفرهای استانی کلیات را با مردم در میان بگذارم و در صورت لزوم وارد برخی جزییات شد.
همچنین خبرنگار "برنا" از میرحسین موسوی پیرامون مساله مک فارلین که در سال 1365 مطرح شد، پرسید و گفت اکنون که شما معتقد به ایجاد فضای گردش اطلاعات هستید، چرا مشاورین شما در آن زمان مذاکراتی را با مسوولان آمریکایی داشته اند؟
میرحسین موسوی در این باره گفت: فکر می کنم پس از انتسار خاطرات آقای هاشمی دیگر فضای مبهمی در این باره وجود ندارد که بخواهیم به آن اشاره کنیم. اگر شما به پی گیری این مساله علاقمند هستید، کافی است به برخورد و موضع گیری حضرت امام (ره) نسبت به کسانی که می خواستند از این موضع اسلحه گرفته و شخصیت ها را از بین ببرند، رجوع کنید. این مساله وقتی آشکار شد، در حدی که مقدور بود توسط آقای هاشمی بارها مطرح شد اما اینکه چه فردی یا افرادی مذاکره کردند, مثل آن است که بخواهیم اسامی افراد وزارت اطلاعات را معرفی کنیم،نمیدانم این چه نوع شفافسازی است که در سوال شما مطرح میشود.
این خبرنگار همچنین از فردی نام برد که در ستاد انتخاباتی میرحسین موسوی مسوولیت دارد اما براساس سوابق او از آشوبگران دانشگاه بوده و سابقه زندان هم داشته است که این با تفکرات شما در بیان گرایش های فعالین ستاد انتخاباتی تان متناقض است که موسوی در جواب این خبرنگار گفت: فکر نمی کنم بیان کردن و متهم کردن فردی که اکنون قدرت دفاع ندارد، با اصول اخلاق اسلامی متناقض است. ستاد ما پول های کلان ندارد، نمی تواند سرچهارراه ها به مردم کاسه آش دهد، نمی تواند برای رای جمع کردن در میان مردم به عده ای پول داده و یا کیسه های سیب زمینی در میان مردم پخش کند.
وی افزود: مساله مهم گرایش کلی و حاکم در ستاد ماست که خط امامی بوده و پایبند اصول انقلاب، قانون اساسی و رهبری است. بدون شک اگر در برخی بخش ها مشکلی ببینم، آن را بررسی کرده و برخورد می کنم. در حال حاضر سایتی وجود دارد که هر چند روز یکبار مصاحبه های نادرستی را به نقل از بنده علیه افرادی دیگر منتشر می کند که گفتیم اگر نام او را بیان کنیم، مهم می شود که در این قضیه ما باید ببینیم چه جریانی و چه افرادی از آنها حمایت می کنند؛ معقتدم این مسایل سوءتفاهم برانگیز است که باید در یک فضای درست اسلامی بررسی و مطرح شود. میرحسین موسوی همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر احتمال مطرح شدن عنوان نخست وزیری و در یک رده قرار گرفتن با ریاست جمهوری، گفت: قانون اجازه چنین کاری را به ما نمی دهد. بنده در جلساتی که در گذشته پیرامون این مساله گرفته شد مدافع حفظ نخست وزیری بودم و اینکه رییس جمهور در نقش تشریفاتی ظاهر شود اما در نهایت باید به جایی می رسیدیم که یکی از این دو عنوان حرف آخر را در دولت بزند. آن زمان نظام و مردم تصمیم گرفتند که به جای نخست وزیری، رییس جمهور باشد و اکنون هم تغییر دادن چنین وضعیتی خسارت ها و هزینه های سنگینی را به مردم و جامعه متحمل کرده و به ضرر کشور ما خواهد بود که با آن موافق نیستم.
کاندیدای ریاست جمهوری دهم در پاسخ به سوالي مبنی بر اینکه آیا موافق جداسازی هسته اقتصادی کشور از هسته مرکزی هستید یا خیر؟ گفت: معتقدم بهرهمندیها نباید منزلت سیاسی بیافرینند. اگر بتوانیم بین دستیابی به منزلت سیاسی و بهرهمندیهای اقتصادی خطی بکشیم, راه وسیعی به سمت توسعه پیدا خواهیم کرد.
موسوی ادامه داد: این ايده در دنیا در بين برخی از نحلههای فکری طرفدارانی دارد و آن این است که سیاست داخلی و خارجی ما در احساس امنیت سرمایهگذاران اثر دارد و باید با ملاحظه اثرات بخشهای دیگر را در بخش سرمایهگذاری در نظر بگیریم.
میرحسین موسوی در پایان این کنفرانس با تشکر از حجتالاسلام دعایی مدیرمسئول روزنامه اطلاعات به دلیل در اختیار گذاشتن آمفی تئاتر روزنامه اطلاعات برای برگزاری این کنفرانس عنوان کرد که دولتها میروند و خدمات در کشور باقی میماند، بحثهای امروز هم به این معنا نیست که ما از خدمات مدیران کشور، وزراء، کارمندان و آقای رییسجمهور چشمپوشی کرده باشیم. در این کشور با نیتهای خوب کارهایی صورت میگیرد اما انتخابات است و ما ایراداتی داریم. فکر میکنیم نگاه به این ایرادات امکان تجدید نظر درستی را ایجاد کند.